Landelijk Telefoonnummer Politie

Geen spoed, maar wel politie? Dan kunt u bellen met 0900 - 8844. Voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan en voor informatie en advies kiest u dus 0900 - 8844. Dit is het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP).

Wilt u in contact komen met de politie in de buurt, dan geldt voortaan dit telefoonnummer. U wordt dan direct doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Op dit nummer kunt u terecht met vragen en problemen die niet spoedeisend zijn. Is er wel sprake van spoed, dan kiest u het alarmnummer 1-1-2 . Spoedeisende situaties zijn levensbedreigende situaties en heterdaadmeldingen van misdrijven.

U belt tegen het lokale gesprekstarief.

Hoe gaat het in zijn werk?
Als u belt met 0900 - 8844 komt u binnen een paar seconden terecht bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Dat gebeurt via een computer die het telefoonnummer koppelt aan de postcode. Op deze manier kan de dichtstbijzijnde politie in actie komen.

Mobiele bellers met een abonnement bij KPN worden ook via postcodeherkenning doorverbonden. Mensen met een mobiel-abonnement bij een andere provider worden voorlopig nog via een landelijke telefooncentrale doorverbonden. Bellers uit het buitenland worden eveneens via de landelijke telefooncentrale doorverbonden.

Wat moet ik nog meer weten?
Doven en slechthorenden kunnen voor vragen en problemen, die niet spoedeisend zijn, terecht op telefoonnummer 0800 - 1844. Dit is een zogeheten teksttelefoonnummer.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.