Nieuwe mogelijkheden in 2017

02 maart 2017

Het gaat beter met de economie in Nederland. Ook in Enschede komen er vacatures bij en vinden steeds meer mensen een baan. Dat betekent niet dat wij stil gaan zitten. We proberen u juist met nieuwe mogelijkheden verder te helpen.

Nieuwe ondersteuning voor werkzoekenden in 2017

Ook in 2017 geven we u graag een steuntje in de rug. Niet alleen zoals u dat gewend bent, maar ook met nieuwe mogelijkheden. Hieronder leest u over een paar van deze ontwikkelingen. Met sommige onderwerpen zijn we nog bezig. Uw contactpersoon kan u hier meer over vertellen.

Betere aansluiting tussen vraag en aanbod

Als werkzoekende praat u met onze werkzoekendenbegeleiders en diagnoseadviseurs. Zij maken een profiel van u met daarin uw ervaring, opleiding en vaardigheden. Onze adviseurs Werk doen hetzelfde bij werkgevers. Zo kunnen wij de werkgever en werkzoekende aan elkaar koppelen.

Nieuw: Onze adviseurs Werk gaan soms ook even met u in gesprek. Ze krijgen niet meer alleen uw profiel uit de computer, maar ontmoeten ook de mens die daarachter zit. We verwachten dat we hierdoor nog beter kunnen zien welke werkzoekenden en werkgevers bij elkaar passen.

Meer contact dankzij digitale hulpmiddelen

Nieuw: We gaan de mogelijkheden van digitale communicatie steeds beter gebruiken. Bijvoorbeeld door meer contact via e-mail en mobiele telefoon. Met een mail of bericht kunt u gemakkelijk contact hebben met uw begeleider. Zo hoef je niet altijd een afspraak te maken om te weten wat er speelt.

Woon-werkverkeer

Soms hangt het vinden van de juiste baan af van de locatie. Kunt u er komen met de fiets, auto of het openbaar vervoer (OV)? Heeft u een fiets of rijbewijs, of kunt u de kosten voor het OV terugkrijgen?

Nieuw: Er komen nieuwe mogelijkheden voor woon-werkverkeer. Zoals reiskostenvergoeding, het kopen van een fiets of halen van een rijbewijs. Niet iedereen kan hier gebruik van maken. Of u in aanmerking komt hangt af van uw persoonlijke situatie.

Rondkijken op een DOEN! Beurs

In 2016 zijn er 5 DOEN! Beurzen geweest in Enschede. Hier komen instanties die bijvoorbeeld vrijwilligers zoeken of een cursus aanbieden. Maar ook solliciteren naar een baan is mogelijk. Als bezoeker van de beurs kunt u rondkijken of er iets is wat u aanspreekt. Het gaat er om dat u zelf iets kiest dat bij u past.

Nieuw: In 2017 organiseren we 7 DOEN! Beurzen. Elke beurs is in een ander stadsdeel. Bij de agenda van deze nieuwsbrief en in het artikel ‘Iedereen is welkom bij de ‘DOEN! Beurs’ leest u er meer over.

Inburgering en meedoen in Enschede

Bent u vanuit het buitenland naar Nederland gekomen? Dan vindt de gemeente Enschede het belangrijk dat u snel de taal leert en meedoet. Dit heet inburgeren. Komt u van buiten de Europese Unie (EU), dan is inburgeren voor u verplicht. Als u onder de Wet Inburgering valt krijgt u hier een brief over van het DUO. U moet dan zelf een inburgeringstraject inkopen en regelen. Ga voor meer informatie naar www.inburgeren.nl en www.duo.nl.

Bij het inburgeren leert u de taal en hoe we in Nederland samenleven en werken. Hierdoor komt u sneller aan werk en gemakkelijker met mensen in gesprek; in de buurt, in winkels, op school, bij de huisarts, op het werk, bij het sporten, etc.

Statushouders

Heeft u een asielstatus? Dan helpen wij u om u thuis te voelen in Enschede en mee te doen in onze samenleving. We maken vanaf binnenkomst afspraken met u over het traject richting taal, participatie en ondernemerschap. U tekent de landelijke participatieverklaring.

Stichting Alifa helpt u met praktische zaken zoals: het vinden van een huis, inkomen, verzekeringen en de start van uw inburgering. Ook biedt de gemeente u het groepsprogramma ‘Doe mee in Enschede’, dat vrijwilligersorganisatie M-pact uitvoert. Een goede manier om de stad te leren kennen en mee te doen.

Beter Nederlands leren

Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven is nodig om in Nederland aan het werk te kunnen.

Nieuw: Beter leren lezen en schrijven? Kom dan naar het Leerwerkloket op het Werkplein of naar het Taalpunt in de bibliotheek (Pijpenstraat 15, Enschede. U kunt op komen op dinsdag van 10:00 tot 12:00 uur en op donderdag van 13:30 tot 15:30 uur.).

Meer weten?

Wilt u weten welke mogelijkheden voor u gelden? Ga dan in gesprek met uw contactpersoon van Werkplein Twente.

Hoogte uitkering per 1 januari 2017:

GEEN KOSTENDELING

NORMEN 21 JAAR TOT PENSIOENGERECHTIGDE LEEFTIJD Maandbedrag  incl vakantietoeslag vakantietoeslag 5% Norm excl  vakantietoeslag
Gezin € 1.403,98 € 70,20 € 1.333,78
Alleenstaande ouder € 982,79 € 49,14 € 933,65
Alleenstaande € 982,79 € 49,14 € 933,65

MET KOSTENDELING

KOSTENDELERSNORM 21 JAAR TOT PENSIOENGERECHTIGDE LEEFTIJD, p.p.

norm incl vakantietoeslag Vakantietoeslag  5% Norm excl vakantietoeslag
Tweepersoonshuishouden 
30% + 20%
€ 701,99 € 35,10 € 666,89
Driepersoonshuishouden
30% + 13,33%
€ 608,39 € 30,42 € 577,97
Vierpersoonshuishouden
30% + 10%
€ 561,59 € 28,08 € 533,51
Vijfpersoonshuishouden
30% + 8%
€ 533,51 € 26,68 € 506,83
Zespersoonshuishouden
30% + 6,67%
€ 514,79 € 25,74 € 489,05

 

Terug naar de artikelen in de nieuwsbrief