Taxichauffeur Erna: ‘Blijf niet thuis zitten, maar ga op pad!’

18 april 2017

Enige tijd geleden sloot de afdeling van het bedrijf waar Erna Moes werkte. Iedereen werd boventallig en dus werkloos. Inmiddels is de 58-jarige Erna met veel plezier taxichauffeur. Over hoe ze dat aanpakte vertelt ze in de Mattie. Een magazine geschreven door en voor vrouwen in Twente.

‘Ik ben 58 jaar en samen met mijn man woon ik in Enschede. We hebben een dochter, zoon, schoondochter en een heerlijk kleinkind, die allen in de buurt wonen. Dat onze afdeling sloot, was enorm jammer. Want het werk beviel goed en het is op mijn leeftijd heel lastig om iets anders te vinden. Toch ben ik uit de werkloosheid gekomen! Ik heb de schouders er onder gezet door een re-integratiecursus te volgen. Ook bezocht ik via het UWV bijeenkomsten waar ook werkgevers waren.

Ook kansen voor 55+

Op zo’n bijeenkomst sprak ik een man van een taxibedrijf. Hij gaf aan ook mensen in dienst te nemen van boven de 55 jaar. En hij raadde me aan te solliciteren. Dit heb ik gedaan en ik werd aangenomen. Uiteraard moest ik nog wel een cursus volgen om een taxipas te halen. Het praktische deel was echt wel pittig, maar ik heb het gehaald. En nu ben ik taxichauffeur.

Er bij horen en sociale contacten opdoen

De voordelen van de bijstand of werkloos zijn is, is dat je meer tijd hebt voor andere dingen. Maar uit de werkloosheid zijn, betekent er weer bij horen en sociale contacten opdoen. En natuurlijk wat meer geld hebben. Werkloosheid voorkomen en de bijstand vermijden, is niet zo makkelijk tegenwoordig. Ik heb nog steeds een tijdelijk contract, verzekeren hiervoor heeft geen zin meer op mijn leeftijd. Wel houd ik mijn ogen en oren altijd open voor een nieuwe uitdaging.

Flexibel zijn

De markt van 50-plussers kan veranderen door meer vertrouwen in oudere werknemers te hebben. Zij hebben een schat aan ervaring. Maar vaak wordt gedacht dat we te duur zijn. Daarom zou het salaris aangepast kunnen worden. Beide partijen moeten daar flexibel in zijn. Zowel de werkgever als de werknemer. Ik denk wel dat de arbeidsmarkt weer beter wordt, omdat de economie weer aantrekt. Bovendien krijgt een werkgever allerlei subsidies om een oudere werknemer in dienst te nemen. Momenteel ben ik nog steeds taxichauffeur, en breng ik met veel plezier kinderen met een beperking naar het speciaal onderwijs toe.

Mijn tips voor mensen die in de bijstand zitten of werkloos raken zijn: blijf niet thuis zitten maar ga op pad, ga netwerken, of geef je op voor vrijwilligerswerk.’

Benieuwd wat er nog meer in de Mattie staat? Lees de volledige Mattie online.

Terug naar de nieuwsbrief