Vraag & antwoord: uitkering en werk

02 maart 2017

Ik ga werken naast mijn uitkering. Mag ik een deel van mijn loon houden?

In de gemeente Enschede krijgt u een ‘vrijlating’. Dat betekent: zes maanden lang mag u 25% van uw inkomsten uit werk houden, bovenop uw uitkering. Voor deze vrijlating moet u 27 jaar of ouder zijn, en voor het eerst (weer) geld verdienen sinds u in de bijstand zit.

Aan het werk met een bijstandsuitkering

Stel, u heeft een bijstandsuitkering en u gaat parttime werken. Dan maken wij dat graag extra aantrekkelijk. Veel gemeenten korten de inkomsten helemaal. Maar in Enschede wordt u er financieel echt beter van als u werkt naast uw uitkering.

Zo werkt de vrijlating

  • U mag zes maanden lang 25% van uw inkomsten houden, bovenop uw uitkering.
  • Deze vrijlating is maximaal €200,- per maand.
  • U heeft recht op deze vrijlating als u 27 jaar of ouder bent en voor het eerst (weer) geld gaat verdienen met werken, sinds u in de bijstand zit.
  • De vrijlating geldt voor zes maanden in totaal. Dit hoeven geen zes maanden achter elkaar te zijn, het mag ook in gedeelten.
  • U hoeft de vrijlating niet aan te vragen. Wij regelen het automatisch als u doorgeeft dat u aan het werk gaat.

Vrijlating voor zes maanden of langer

Als u een alleenstaande ouder bent met een kind tot 12 jaar, krijgt u in Enschede een extra vrijlating. Na de eerste zes maanden, mag u nog 30 maanden lang een deel van uw inkomsten uit werk houden. Let op: dit gaat om 30 maanden achter elkaar, dus niet in gedeelten.

Deze extra vrijlating is 12,5% van uw inkomsten, tot een maximum van €125,04 per maand. Ook hiervoor geldt dat u 27 jaar of ouder moet zijn.

Medische vrijlating is onbeperkt

Heeft het UWV vastgesteld dat u door een medische beperking minder uren kan werken? Dan kunt u in aanmerking komen voor een vrijlating voor onbepaalde tijd. Deze vrijlating is 15% van uw inkomen, tot maximaal €126,82 euro per maand.

Stel uw vraag en maak kans op een waardebon

Mensen stellen ons veel verschillende vragen. Bijvoorbeeld ‘Hoeveel mag ik sparen voor mijn kind?’, ‘Mag ik op vakantie gaan?’ of ‘Hoe werkt het als ik een opleiding ga doen?’.

Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan naar nieuwsbrief@enschede.nl. In elke nieuwsbrief plaatsen we één vraag met antwoord. Zo werken we er samen aan om u beter te informeren.

Wordt uw vraag gekozen? Dan maakt u kans op een waardebon van €20,-. Als meer mensen dezelfde vraag stellen, verloten we de bon.

 

Terug naar de artikelen in de nieuwsbrief