Grensoverschrijdend bier verbindt de Euregio

17 mei 2018

Het 60-jarig bestaan van de Euregio wordt gevierd met grensoverschrijdend biologisch bier, gezamenlijk gebrouwen door brouwerij Stanislaus Brewskovitch uit Enschede en Finne Brauerei uit Münster.

Ook de ingrediënten van het bier zijn afkomstig uit de Euregio. Florian Böckermann van Finne denkt dat zowel Duitsers als Nederlanders het bier lekker zullen vinden. “We vonden het direct een waanzinnig leuk idee om een Duits-Nederlands bier te brouwen. De smaken van Nederlanders en Duitsers verschillen ook niet zo veel.”

“Vast staat dat het een Golden Ale wordt,” vult Rocco Chin van Stanislaus Brewskovitch aan. “Het precieze recept zijn we nu nog aan het verfijnen.”

Lancering tijdens Tolle Woche

Peter Schildkamp, projectleider Duitse arbeidsmarkt van de gemeente Enschede, was bij de eerste proeverij aanwezig. Hij ziet in het grensoverschrijdende bier een voorbeeld van de goede samenwerking die er tussen Duitsland en Nederland mogelijk is. “Werken en leven aan beide kanten van de grens zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Jonge ondernemers als Finne en Stanislaus Brewskovitch zijn daar perfecte ambassadeurs voor.”

Wie dit Europabier zelf wil proeven, moet nog even geduld hebben. Tijdens de Tolle Woche in Enschede (29 september t/m 7 oktober 2018) wordt het bier officieel gepresenteerd. “Dat wordt weer een mooie gelegenheid om de Nederlands-Duitse betrekkingen te verdiepen en om elkaar nog beter te leren kennen,” aldus Peter Schildkamp.

Duitslandagenda

Het ‘bierproject’ is onderdeel van de Duitslandagenda van de gemeente Enschede. Door middel van samenwerking met Nederlandse en Duitse partners ontplooit Enschede nieuwe initiatieven en probeert (fysieke, digitale en mentale) belemmeringen weg te nemen. Enschede richt zich daarbij op 7 thema’s: onderwijs, arbeidsmarkt, bedrijvigheid, bereikbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en toerisme.

Proosten op Europa. Van links naar rechts: Peter Schildkamp van de gemeente Enschede, Florian Böckermann van de Finne Brauerei, Rocco Chin van Stanislaus Brewskovitch, en directeur van de Euregio Christoph Almering.