Syrische Maha Almasri vindt werk in IT-wereld: 'Ben zo blij'

"De uitkering vind ik zo goed van de Nederlandse overheid. Wij hadden die hulp nodig toen we de taal moesten leren. Maar nu kan ik weer zelf geld verdienen." Maha Almasri deed een IT-bootcamp en kon meteen (weer) als programmeur aan de slag. Afgelopen maart kwam ze in dienst bij Novulo, samen met twee andere vrouwen en vijf mannen (ook een 60-plusser). Novulo is een softwarebedrijf gevestigd in Enschede West.

Als Maha vertelt over de oorlog die haar gezin uit Syrië verdreef, constateert ze bijna verbaast: "Het duurt al zeven jaar. Iedereen dacht dat het nu allang voorbij zou zijn. Vóór 2011 had ik een baan als programmeur én werkte ik als docent aan de universiteit. Mijn man Samer Alkhatib had een bedrijf in allerlei schoonmaakdoekjes, voor babybilletjes, make-up, enzovoorts. Maar toen werd mijn baas opgepakt en viel er een bom op het bedrijfspand van mijn man. We konden al snel geen kant meer op."

Samer wilde werk zoeken in Jordanië, waar opgeleide Syriërs altijd welkom waren. Maar hij was niet de enige. Jordanië zette een rem op de stroom vluchtelingen en Samer moest een andere uitweg vinden. Zodoende kwam hij in 2014 in Nederland terecht. Een jaar later gevolgd door Maha en hun zoon Ghaith.

Maha: "Na het azielzoekerscentrum kwamen we in Buurse terecht. De mensen in het dorp waren heel aardig, maar we verstonden elkaar niet. Ik wist dat ik zo snel mogelijk Nederlands moest leren. Bij het Saxion haalde ik taalniveau A1 en A2 in tien weken tijd. Een moordend tempo en ik werd intussen zwanger. Dus voor niveau B1 heb ik een wat langere cursus gevolgd... en alles in een keer gehaald."

Met haar achtergrond als programmeur wilde Maha graag weer in de IT aan de slag. Alleen had ze weinig ervaring met de programmeertaal PHP. Maha: "Daarom meldde ik me aan voor de bootcamp van CodeGorilla. Zij bieden een snel en intensief traject voor iedereen die in de IT wil werken. Werkgevers komen bij CodeGorilla op zoek naar nieuw personeel. Toen Novulo kwam, wilden wel twintig van ons daar aan de slag. Dus lieten ze ons een opdracht doen om een selectie te kunnen maken. Ik zat bij de acht die werden aangenomen."

Op 24 oktober zit Maha's eerste contractperiode van zes maanden erop. Het nieuwe contract voor nog eens zes maanden wordt binnenkort getekend. "Ik ben zo blij met deze baan. De mensen in het bedrijf zijn lief en de werkgever behandelt ons als gelijken. We werken echt samen. Voorlopig ben ik er drie dagen per week. Dat is druk genoeg als werkende moeder. In 2017 is onze Mayar geboren; hij en Ghaith, die nu 7 jaar is, houden me ook flink bezig."

Maha's wens voor de toekomst: "Een vast contract en nog beter de Nederlandse taal leren. Ik merk dat dit heel hard gaat, nu ik elke dag met collega's praat. En mijn programmeerkennis komt ook helemaal terug. Over een jaar ziet het er weer heel anders uit!"

CodeGorilla: voor wie in de IT wil werken

Er is veel werk voor computerprogrammeurs, maar te weinig mensen die kunnen programmeren. Daarom hield de gemeente samen met CodeGorilla een bootcamp. Dat is een intensieve cursus van twaalf weken. Dit project was succesvol en er wordt gekeken naar een vervolg. Spreekt u dit aan, neem dan contact op met de gemeente via het KCC of jouw werkbegeleider.

---------------

Heeft u bepaald werk op het oog, maar niet de juiste opleiding? Wilt u zich ontwikkelen en verder komen? Wat kunt u doen?

  • Kijk eens op twentsfondsvoorvakmanschap.nl. Voor iedere inwoner van Twente is een opleidingsbudget beschikbaar. Ook als u al werk heeft en zich wilt door ontwikkelen.
  • Neem voor meer informatie contact op met de gemeente Enschede via 053 - 481 78 00 of bel met uw werkbegeleider.