Vrijwilligerswerk via Power geeft Fatima een nieuw leven

Met vrijwilligerswerk help je niet alleen een ander. Het kan jezelf ook heel veel opleveren. Zo durfde Fatima (niet haar echte naam) in 2017 haar huis haast niet meer uit. "Totdat ik bij Power terechtkwam. Nu geef ik daar les aan nieuwe Nederlanders."

Een nieuw leven opbouwen in een ander land is niet eenvoudig. Fatima deed dat maar liefst twee keer, nog voordat ze volwassen was. Het gezin emigreerde naar Nederland toen ze 4 was. Op haar achtste nam haar moeder haar mee terug naar Marokko; een land waar ze niemand kende en waarvan ze de taal nauwelijks sprak. Acht jaar later verhuisden ze weer naar Nederland. Naar school gaan, zoals andere 16-jarigen, mocht ze niet. Dus ging Fatima werken – in verschillende branches – om op haar negentiende te trouwen.

Fatima: "Het was geen gelukkig huwelijk. Mijn man – intussen ex-man – liet me niet alleen naar buiten gaan en hij was hardhandig. Eigenlijk had ik al veel eerder hulp nodig, maar ik wilde alles op eigen kracht doen."

In 2017 ging het niet meer. De huisarts verwees haar door naar een psycholoog, die haar direct naar het ziekenhuis stuurde. "Daar kon ik bij de dagbehandeling terecht. Met een groep lotgenoten gingen we bijvoorbeeld wandelen en praten. Eerst schaamde ik me maar ik dwong mezelf om te gaan en daar ben ik nu heel blij om."

Na anderhalf jaar stopte de dagbehandeling. Fatima wilde niet weer alleen thuis zitten en besloot opnieuw bij Power aan te kloppen. Marion Posthuma, begeleider bij Power: "Het verschil met 2017 is zo groot. Destijds haalde ik Fatima thuis op, omdat ze niet alleen naar buiten durfde. Nu geeft ze hier les aan een groep van acht mensen, die beter Nederlands willen leren. Ze wandelt dagelijks minstens 7 kilometer, want dat brengt rust in haar hoofd. En ze begon een wandelgroepje voor dames die wilden afvallen."

Fatima: "Als ik thuis ben, ga ik piekeren. Dat stopt vanzelf wanneer ik wandel of lesgeef. Mijn wereldje is nog steeds best klein, maar dat vind ik prima. Ik ben trots op mijn kinderen, die allebei gestudeerd hebben. Mijn dochter woont nog bij me. En door mijn vrijwilligerswerk leer ik zelf ook steeds beter Nederlands. Mijn advies aan mensen die thuis zitten: ga naar de huisarts of zoek vrijwilligerswerk. Dat is zo goed voor je (mentale) gezondheid, en je gezondheid is het belangrijkste wat je hebt!"

De vier Powercentra bestaan in 2019 al tien jaar. In die tijd konden ze heel veel mensen verder helpen met taalles, samen koken en bijvoorbeeld doormiddel van praatgroepen.

Heb jij een idee voor jouw wijk of buurt of ben je benieuwd wat er al bij Power in jouw stadsdeel gebeurt? Loop gerust eens binnen, of bel:

  • Power Noord voor de wijken Deppenbroek, Mekkelholt en Roombeek: Meeuwenstraat 160 of 053 737 02 81.
  • Power Centrum – Oost voor de wijken Diekman, Hogeland, Getfert, Perik en Glanerbrug: J.J. van Deinselaan 34 of 053 432 37 25.
  • Power Royael voor de wijken Pathmos, Stevenvenne en Stadsveld: Noordhollandstraat 4 of 053 476 47 43.
  • Power Zuid voor de wijken Stroinkslanden, Wesselerbrink en Helmerhoek: Het Lang 78 of 06 181 98 006.

Op centrumpower.nl is meer informatie te vinden over alle diensten en activiteiten. Via deze website kan men ook contact opnemen met een van de Powercoaches.

---------------

Wilt u ook werken aan uw zelfvertrouwen? Nuttig werk doen en uw netwerk vergroten? Wat kunt u doen?