Weer baas over eigen portemonnee

Hans en Hanneke van der Veen bouwden in enkele jaren tijd ongemerkt een schuld op van duizenden euro’s. Met hulp van de Stadsbank hebben ze de financiën weer onder controle. “Er zijn door alle ellende ook positieve dingen gebeurd.”

Elke dinsdag was er stress. Zou er weer een blauwe envelop op de deurmat ploffen? Welk bedrag moesten ze dit keer betalen aan de Belastingdienst? “Ik kreeg er paniekaanvallen van. We wisten niet wat ons te wachten stond, omdat we niet wisten wat we fout hadden gedaan.”

Nieuwe fiets

Hans (70) en Hanneke (68) van der Veen wonen in een doorsnee huurwoning in Enschede-West en leiden een normaal leven. Met de nodige moeite knopen ze de eindjes aan elkaar. Geen gekke dingen, geen vakanties. Zo gaat het nu en zo ging het jarenlang. Op een dag meldde zich een vrouw die hen kon helpen bij het invullen van de belastingformulieren. In de buurt deden goede verhalen over haar de ronde. “Je krijgt altijd geld terug, zeiden mensen tegen ons. En dat klopte ook”, vertelt Hanneke. “Elk jaar kregen we een paar honderd euro van de belasting terug. Daarvan konden we dingen betalen die we ons normaal niet konden veroorloven. Een nieuwe fiets bijvoorbeeld.”

Alles leek prima, totdat opeens een eerste blauwe envelop werd bezorgd. Een navordering van de Belastingdienst. Al snel bleek wat er aan de hand was. De belastingconsulente had jarenlang verkeerde aangiftes ingevuld namens meer dan honderd Enschedeërs. Meer aanslagen volgden aan het adres van de familie Van der Veen. “Hoe hoog het bedrag al met al was? Ik weet het niet”, zegt Hans. “We proberen het te vergeten, want je schaamt je natuurlijk kapot.”

60 euro leefgeld

Hans en Hanneke stapten naar het stadskantoor, waar ze werden doorverwezen naar de Stadsbank. “De drempel was hoog om daarnaartoe te gaan, maar we hebben toch de stoute schoenen aangetrokken. Dat was onze beste beslissing. De mensen van de Stadsbank begrepen ons. Ik heb me geen moment minderwaardig gevoeld. Het was grandioos”, blikt Hanneke terug.

De schuldhulpverlening hield in dat de Stadsbank alle betalingen van bijvoorbeeld huur, gas, water en licht ging regelen. Het echtpaar Van der Veen kreeg beperkt leefgeld, zo’n 60 euro per week. Het betekende een andere manier van leven. Zuiniger, slimmer. Elke donderdag gaan Hans en Hanneke nu naar twee supermarkten om aanbiedingen in te slaan. Andere winkels mijden ze om maar niet in de verleiding te komen. Kleding wordt alleen tweedehands gekocht, net zoals de vervanger voor de kapotte wasmachine. Het is bijna een sport geworden om zo weinig mogelijk uit te geven, vinden ze, ook nu de schuldsanering achter de rug is. “We pinnen een vast bedrag en betalen in de winkels alleen contant. Anders heb je geen overzicht meer. Ik wil baas blijven over mijn portemonnee.”

Gratis sjaal

Alle financiële ellende heeft ook iets positiefs opgeleverd. Diverse mensen schoten Hans en Hanneke de afgelopen periode te hulp. Op de Weerselose markt, het vaste uitje in de week, kregen ze een jaarkaart.  Ze mochten de kaart afbetalen wanneer het uitkwam. Kooplieden trakteerden het Enschedese stel op koffie en broodjes. Hanneke kreeg een sjaal cadeau. Hans mocht een paar nieuwe overhemden voor een euro uitzoeken. De sportschoolhouder schonk Hanneke een paar maanden lidmaatschap.

Hans en Hanneke willen graag hun schuldenverhaal delen, maar niet onder hun eigen naam. “We hebben het aan weinig mensen verteld.  Dat heeft met schaamte maken. Toch weten we ook dat heel veel anderen met dezelfde problemen zitten.”

---------------

Heeft u moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Heeft u schulden? Wat kunt u doen?

Hulp zoeken is de eerste stap richting een oplossing.