Jahresrückblick

Enschede wil de samenwerking tussen Duitsland en Nederland bevorderen. Zonder grenzen! Daarvoor heeft Enschede verschillende concrete initiatieven, projecten en acties. Onder andere werken, leren en investeren in de grensregio staat daarbij centraal. Dit Jahresrückblick laat zien wat Enschede in 2016 heeft gedaan om de Duits-Nederlandse grens te slechten.

Bekijk de Duitstalige versie van dit jaaroverzicht.

Januari

01.01 - Voorzittersschap MONT:

Sinds januari is het voorzitterschap van het samenwerkingsverband Münster, Osnabrück en Netwerkstad Twente (MONT) overgedragen aan Enschede. Onder voorzitterschap van burgemeester Onno van Veldhuizen werkt MONT samen met EUREGIO aan samenwerkingsprojecten op gebied van bereikbaarheid, klimaat en energie, economie en arbeidsmarkt. Daarnaast is er aandacht voor grensoverschrijdende data.

01.01 - Start chauffeurstraject JBP:

In het jaar 2016 mogen er 20 kandidaten aangeleverd worden bij JBP vanuit de WWB die deel willen nemen aan het chauffeurstraject. Kandidaten zullen dan in 6-8 wkn rijbewijs gaan behalen en daarna voor de duur van een jaar geplaatst worden bij een werkgever in Duitsland als chauffeur. Deze 20 kandidaten zijn behaald en het merendeel daarvan heeft de opleiding inmiddels behaald en is aan het werk.

05.01 - Nieuwjaarsreceptie gemeente Enschede:

Met voor het eerst Duitse genodigden, die specifiek op de eerste Nieuwjaarsbijeenkomst van burgemeester Onno van Veldhuizen in het Duits worden verwelkomd

07.01 - Meestbelovende project 2016:

Het Duitsland project van Enschede is door Twente Board verkozen tot het meest belovende project van 2016.

Maart

01.03 - Duitse taallessen:

Start van de eerste groep werkzoekenden die Duitse taallessen volgen via het ROC om zo een kans op een baan in Duitsland te vergroten. Inmiddels is de tweede groep met werkzoekenden van start gegaan in de taallessen.

10.03 - Workshop Smart Cities:

Tweedaags werkbezoek van gemeente, Kennispark, UT en Saxion aan Heidelberg. Op uitnodiging van Heidelberg en softwaregigant SAP deelgenomen aan een internationale workshop Smart Cities.

17.03 - Banenmarkt:

Deelname aan de banenmarkt voor werkzoekenden uit de Retailbranche.

20.03 - Pre-event Hannover Messe:

Eerste kennismaking Nederlandse en Duitse ondernemers bij een wedstrijd van FC Twente - AZ. De ondernemers bezoeken in april gezamenlijk de Hannover Messe. FC Twente speelde overigens 2-2 gelijk tegen AZ.

22.03 - Banenmarkt:

Deelname aan de banenmarkt voor de Syrisch Orthodoxe doelgroep. Helaas geen positief resultaat opgeleverd. Weinig animo om in Duitsland aan het werk te gaan.

31.03 - Bezoek Ahaus:

Burgemeester Onno van Veldhuizen brengt een bezoek aan zijn ambtscollega in Ahaus, Karola Voss: Een primeur, niet eerder bracht een burgemeester van Enschede een bezoek aan Ahaus.

Februari

25.02 - Bezoek Lengerich:

Burgemeester Onno van Veldhuizen brengt een bezoek aan zijn ambtscollega in Lengerich burgemeester Wilhelm Möhrke.

April

01.04 - Bezoek Bad Bentheim:

Burgemeester Onno van Veldhuizen brengt een bezoek aan zijn ambtscollega in Bad Bentheim, burgemeester Volker Pannen. Vooral de samenwerking op het gebied van toerisme wordt besproken. Burgemeester Pannen biedt aan om Bad Bentheim te afficheren als voorstad van Enschede.

08.04 - Twentse banenbeurs Gieterij Hengelo:

Voor het eerst staat het Duitslandteam met een eigen stand op een banenbeurs.

12.04 - Letter of Intent Enschede - Münster:

Eerste bijeenkomst van 2016 bestuurders Enschede en Münster: er wordt toegewerkt naar een Letter of Intent voor de samenwerking op gebied van cultuur, bereikbaarheid, afval/circulaire economie, veiligheid en grensoverschrijdend aanbesteden.

26.04 - Jongeren on Tour:

Bijeenkomst bij de Regio. Jongeren uitgenodigd en een voorlichting gegeven over de ins en outs van het werken in Duitsland. Dit om zo jongeren bewust te maken van feit dat er veel werk in Duitsland is en zij geen jeugdloon hanteren en het zich kan lonen om in Duitsland te gaan werken en zo je kansen te vergroten.

28.04 - Bezoek Hannover Messe:

Voor het tweede jaar organiseert de gemeente Enschede voor ondernemers een bezoek aan de Hannover Messe. Dit jaar in samenwerking met de Wirtschaftsförderung Gronau. Drie bussen afgeladen met Twentse én Duitse ondernemers kijken terug op een zeer geslaagde dag!

In de media:

Mei

27.05 - Jongeren speeddate Gieterij Hengelo:

Bijeenkomst bij de Gieterij. Jongeren uitgenodigd en een voorlichting gegeven over de ins en outs van het werken in Duitsland. Dit om zo jongeren bewust te maken van feit dat er veel werk in Duitsland is en zij geen jeugdloon hanteren en het zich kan lonen om in Duitsland te gaan werken en zo je kansen te vergroten.

31.05 - Bezoek Landrat Kreis Borken:

Burgemeester Onno van Veldhuizen en wethouder Patrick Welman bezoeken de Landrat van de Kreis Borken, dr Kai Zwicker. Kreis Borken zegt haar ondersteuning toe aan de initiatieven van de gemeente Enschede mbt de grensoverschrijdende arbeidsmarktactiviteiten.

Juni

02.06 - Netwerkbijeenkomst Euregio grensoverschrijdende arbeidsmarkt:

Netwerkbijeenkomst en foto moment. Bijpraten over de voortgang en wat er allemaal al loopt en wat goed gaat en beter kan. 

07.06 - Banenbeurs Spinnerij Enschede:

Deelname aan de branche brede banen- en loopbaanbeurs in de Spinnerij in Enschede.

16.06 - Haringparty:

Op uitnodiging van de gemeente bezoeken 25 Duitse bedrijven de Enschedese haringparty om kennis te maken met dit typisch Nederlandse gebruik.

16.06 - Techcon

Enschede doet als volle partner mee in de pilot ‘TechConn’; een techniek beurs met verschillende workshops voor Nederlandse én Duitse bedrijven en organisaties. Deze beurs zal in 2017 óf 2018 een vervolg krijgen.

24.06 - Jongeren speeddate Enschede:

Jongeren uitgenodigd en een voorlichting gegeven over de ins en outs van het werken in Duitsland. Dit om zo jongeren bewust te maken van feit dat er veel werk in Duitsland is en zij geen jeugdloon hanteren en het zich kan lonen om in Duitsland te gaan werken en zo je kansen te vergroten.

Augustus

22.08 - Bezoek Düsseldorf:

Burgemeester Onno van Veldhuizen bezoekt met commandant Stephan Wevers van Brandweer Twente de consul-generaal Ton Lansink in Düsseldorf. Uiteraard is veiligheid het hoofdthema.

24.08 – Internationaal Driehoek-overleg:

Het eerste internationale driehoek-overleg (politie, gemeente en OM) van Enschede en Gronau over onderwerpen als de verschillen in taken en bevoegdheden, drugsoverlast en uitwisseling van gegevens.

25.08 - Niederlandetag in Rheine:

Bij een temperatuur van ruim 30C zijn 25 Nederlandse werkzoekenden afgereisd naar Rheine om daar de banenbeurs te bezoeken.

Juli

01.07 - Enschede-tram in Essen

Met de ingebruikname van de Enschede-tram in Essen is het startschot gegeven aan de vernieuwde Duitslandcampagne om meer Duitse bezoekers naar Enschede te trekken.

In de media:

01.07 - 54 banen:

De tussenstand is in juli dat 54 werkzoekenden via het Werkplein een baan in Duitsland hebben gevonden

September

08.09 - Social Impact Bond:

Na 9 maanden intensieve voorbereiding is op 8 september 2016 de officiële aftrap van de Social Impact Bond ‘Werken in Duitsland’. Een mooie samenwerking tussen private investeerders (ABN AMRO en Start Foundation), een sociaal ondernemer (BOAS Werkt), een Duitse ‘Kreishandwerkerschaft’ in Rheine en de gemeente Enschede. Gezamenlijk zorgen we er voor dat de komende 2,5 jaar circa 140 Enschedese werkzoekenden naar een baan in Duitsland worden begeleid.

In de media:

09.09 - Essense retailers naar Enschede:

Bezoek van retail-ondernemers uit Essen aan de Enschedese binnenstad om de mogelijkheden die Enschede te bieden heeft te verkennen.

26.09 - Bezoek Kreis Steinfurt:

Burgemeester Onno van Veldhuizen brengt een bezoek aan de Landrat van de Kreis Steinfurt, dhr. Klaus Effing.

27.09 - Duitslandforum:

Ruim 80 belangstellenden uit onderwijs, ondernemingen en overheid konden in het eerste Duitslandforum meepraten over de thema’s grensoverschrijdende economie, arbeid en onderwijs.

In de media:

December

01.12 - Grensoverschrijdende arbeidsmarkt:

Vervolg van de netwerkbijeenkomst van de Euregio voor een grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Enschede neemt deel met enkele projecten waaronder ‘Get Together’ en de Social Impact Bond.

07.12 - 103 banen:

De tussenstand op 7 december is dat 103 werkzoekenden via het Werkplein een baan in Duitsland hebben gevonden

In de media:

08.12 - Songs2Value:

Hoe kunnen we het ‘waarom’ van de Duitse taal en cultuur onder de aandacht brengen en Duitse les op school weer aantrekkelijk maken? Tijdens deze eerste workshop wordt dit met een groep stakeholders uitgewerkt.

31.12 - 104 banen:

Uiteindelijk hebben in totaal 104 werkzoekenden in 2016 via het Werkplein een baan in Duitsland gevonden.

November

07.11 - Schmitz Cargobull:

Samen met Twente Board te gast bij Schmits Cargobull in Altenberge. Start van het project om 10 Nederlandse werkzoekenden in een pilot bij Schmitz Cargobull aan een baan te helpen.

18.11 - Informatiebijeenkomst FOC:

Wethouder Patrick Welman bezocht de door de Bezirksregierung Münster georganiseerde informatiebijeenkomst over de uitbreiding van het FOC in Ochtrup. Enschede ondersteunt haar Duitse buren in hun verweer tegen de uitbreiding.

In de media:

28.11 - Presentatie Duits Instituut voor Urbanisatie:

Duitslandteam kreeg vanuit Berlijn het verzoek een bijdrage te leveren aan een door de Difu georganiseerd symposium over leveringsproblematiek in de binnenstad. Dit hield in het geven van een presentatie over het gebruik van de  city cargohopper en deelname aan de afsluitende paneldiscussie. Een mooi natuurlijk moment om Enschede bij 35 Duitse grote steden onder de aanbracht te brengen. 

Oktober

06.10 - Military VIP Plaza:

Duitse ondernemersavond in het VIPplaza op het Militaryterrein. In samenwerking met DNL Contact uit Steinfurt is deze bijeenkomst met 60 genodigden georganiseerd.

08.10 - Military 2016:

Voor het eerst is een groot aantal Duitse samenwerkingspartners uitgenodigd om de Crosscountrywedstrijd te bezoeken.

In de media:

13.10 - Road to Germany:

Samen met de Kamer van Koophandel organiseert Enschede voor de tweede keer de Road2Germany; Symposium met workshops voor bedrijven die grensoverschrijdend willen ondernemen.

20.10 - Aftrap ‘Get together’:

Aftrap van het opleidingstraject voor Nederlandse werkzoekenden uit de zorg, dat werken in de Duitse ‘Altenpflege’ mogelijk maakt.

In de media:

27.10 - Aftrap ‘Spreek je buurtaal’:

Het project ‘Spreek je buurtaal’ wil de buurtaalarmoede in grensregio’s bestrijden. Dit schooljaar maken 5.000 jonge kinderen op 40 Nederlandse en Duitse basisscholen spelenderwijs kennis met de taal en cultuur van het buurland.

In de media:

28.10 - Jongeren speeddates Gieterij Hengelo:

Jongeren enthousiast maken om in Duitsland aan het werk te gaan. Veel banen en veel mogelijkheden. Zeker omdat Duitsland geen jeugdloon hanteert.

31.10 - Bezoek honorair consul:

Honorair consul Dr. Eduard Hüffer bezoekt burgemeester Onno van Veldhuizen in Enschede.