Jahresrückblick

Enschede wil de cirkel rond maken en zo het potentieel dat de directe ligging aan de Duitse grens biedt, volledig benutten. Het afgelopen jaar hebben we Die Tolle Woche georganiseerd; hèt evenement over en voor grensoverschrijdende samenwerking. Ook ligt er een Duitslandagenda dat onze ambities voor de komende tien jaar weergeeft. Maar we hebben het afgelopen jaar meer gedaan op gebied van grensoverschrijdende samenwerking.

Hier geht es zur deutschen Fassung des Jahresrückblicks.

Januari

23-01 Bezoek Landesprüfungsamt

Bezoek aan het Landesprüfungsamt van het Duitse ministerie van werkgelegenheid in Düsseldorf met als doel een gezamenlijke lobby met de Duitse Caritas voor diplomaerkenning in de Zorg.

25-01 Bezoek aan Bad Münstereifel

Enschede bezoekt Bad Münstereifel met een ontvangst door de burgemeester Sabine Preiser-Marian. Zij vertelde over het concept City Outlet, dat daar zeer succesvol is.

26-01 Wouldn’t it be great

Met een netwerk van 80 ambassadeurs (Saxion, UT, Nuffic, Provincie Overijssel, Euregio, docenten, ondernemers, leerlingen, bestuurders zowel uit DL als Nederland) concrete acties en thema’s benoemd om de Duitse taal weer in plek te geven in het onderwijs.

Februari

24-02 Eerste verkenning onderzoek Euregionaal ondernemerschap

Overleg voor een eerste verkenning van het eerste gezamenlijke project van de Wirtschaftsförderungen van Münster, Osnabrück en Enschede: onderzoek naar Euregionaal ondernemerschap.

 

Maart

10-03 Kreis Coesfeld bezoekt Enschede

De burgemeesters uit de Kreis Coesfeld brengen een werkbezoek aan Enschede. 

22-03 Stedelijk Lyceum bezoekt Tobit Campustage

Tachtig leerlingen van Stedelijk Lyceum bezoeken de Tobit Campustage in Ahaus. Een bezoek dat mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Enschede.

23-03 Dag van de Duitse taal

Gemeente Enschede viert samen met haar partners de Dag van de Duitse taal en cultuur. Met ondernemers, leerlingen, studenten en overheden zetten we weer een stap richting kansrijke samenwerking met iedereen die toegewijd is aan de Duitse taal en cultuur 

In de media:

​​​​​​​

23-03   Kick-off Dri.land

Kick-off van het grenzeloze initiatief Dri.land. Een initiatief dat de grensoverschrijdende samenwerking wil aanwakkeren en vormgeven. 

April

03-04   Uitwisseling burgemeesters Münster en Enschede

Op 3 en 4 april wisselen de burgemeester van Münster en Enschede voor twee dagen van plek. Door in de praktijk van elkaar te leren wordt samenwerking bevorderd en ontstaat er meer begrip voor elkaar.

In de media:


18-04 50 banen

Op 18 april heeft de 50e werkzoekende een arbeidscontract getekend voor een baan in Duitsland.

26-04 Bezoek Hannover Messe

Jaarlijks bezoek aan de Hannover Messe met  45 Duitse en Nederlandse ondernemers, georganiseerd door de Wirtschaftsförderung Gronau en gemeente Enschede.

 

Mei

16-05 Bezoek Eurode

Samen met collega’s van de Duitse Arbeitsagentur Coesfeld wordt er een werkbezoek gebracht aan Eurode, een samenwerkingsverband tussen Kerkrade en Herzogenrath.
 

17-05 Karola Voß bezoekt Enschede

Burgemeester Karola Voß van Ahaus brengt een werkbezoek aan burgemeester Onno van Veldhuizen.

18-05 Ondernemersdag Lengerich

Wethouder Patrick Welman bezoekt de Ondernemersdag in Lengerich. Deze dag is georganiseerd door hetDuits/Nederlandse IDKON.

Juni

15-06 Haringparty

Op uitnodiging van de gemeente bezoeken dertig Duitse bedrijven de Enschedese haringparty om kennis te maken met dit typisch Nederlandse gebruik.

Juli

03-07 Bezoek Ochtrup

Presentatie aan de burgemeester van Ochtrup en verschillende werkgevers over de dienstverlening van Werkplein Twente en Eures.
 

26-07 Bezoek Borken aan Enschede

Ambtenaren van de Stadt Borken brengen een werkbezoek aan the Gallery.

Augustus

01-08 75 banen

Op 1 augustus hebben 75 werkzoekenden via het Werkplein een baan in Duitsland gevonden. 
 

23-08 Startsein Onderzoek Euregionaal Ondernemerschap

Startsein van het MONT- project naar Euregionaal ondernemerschap door de Universiteit van Osnabrück. 

September

23-09 t/m 29-09 Die Tolle Woche

23-09 Grensoverschrijdende fietsroute

Zo’n 50 lezers van de Westfälische Nachrichten en 50 van TC Tubantia stapten op zaterdag 23 september op de fiets om als eerste de grensoverschrijdende fietsroute langs het textielverleden van Enschede en Gronau te fietsen.

In de media:

25-09 De eerste grenzeloze Europa-regio

Tijdens de bijeenkomst op maandagavond gingen aanwezigen met elkaar in discussie om die eerste grenzeloze Europa-regio vorm te geven. Een naam is er al voor deze regio: Dri.land. Naar het punt waar Twente, Niedersaksen en Noordrijn-Westfalen aan elkaar grenzen.

26-09 Textielcafé

Tijdens de speciale editie van het Textiel Café op dinsdag 25 september kwamen de textielsector aan weerszijden van de grens samen om te inspireren en geïnspireerd te raken. Gastheer voor deze ontmoeting tussen bedrijven, ondernemers en kennisinstellingen uit Twente en het Münsterland is Museum

26-09 Enschede, meest Duitse stad van Nederland

Enschede is de meest Duitse stad van Nederland. Met verschillende doelstellingen en activiteiten op gebied van grensoverschrijdende samenwerking, wil Enschede een grensregio die sociaal en economisch functioneert alsof de grens niet meer bestaat.

27-09 Duits is hip!

De Duitse taal en cultuur worden steeds belangrijker in het onderwijs. Daarom staat de woensdagochtend op een aantal scholen in het teken van Duits. Verschillende scholen presenteerden bij de Paulusschool hun aanpak.

In de media:

27-09 Ondernemersforum

Grensoverschrijdend ondernemen begint met elkaar te ontmoeten. En dat kon goed tijdens het Ondernemersforum op woensdagavond 26 september.

28-09 Congres Bereikbaarheid

Als de EUREGIO aansluiting wil vinden bij het mondiale netwerk van grootstedelijke agglomeraties, dan moet de grensoverschrijdende bereikbaarheid beter. Dat is de belangrijkste conclusie van het Congres Bereikbaarheid dat donderdag 28 september door EUREGIO en de gemeente Enschede is georganiseerd.

In de media:

28-09 Duitsland Werkt

Meer dan 220 belangstellenden voor een baan in Duitsland kwamen op donderdag 28 september naar Parklocatie De Jaargetijden. Van 13.00 tot 17.00 uur was daar ‘Duitsland Werkt’. Een evenement voor iedereen die op zoek is naar werk en wie bij deze zoektocht zijn of haar mogelijkheden letterlijk niet laat begrenzen.

28-09 Letter of Intent Münster en Enschede

Münster en Enschede ondertekenen een Letter of Intent waarmee ze een boost geven aan de ontwikkeling van een ongedeelde grensoverschrijdende stedelijke regio die niet wordt gehinderd door de landsgrens.

In de media:

28-09 Der Tolle Abend

Een gezellig en informele avond, dat was Der Tolle Abend op donderdag 28 september. Het was een avond met live muziek van Nederlandse en Duitse talenten van de ArtEZ Popacademie. Een schlager- en smartlapband zorgde voor de nodige meezingers en polonaises.

29-09 Feierzeit!

Ruim 600 Nederlandse en Duitse leerlingen hebben elkaar op vrijdag 29 september ontmoet tijdens FeierZeit! Locatie van deze happening was Stedelijk Lyceum – College Zuid. Een ideale plek voor de sportieve activiteiten en het internationale karakter van FeierZeit!

In de media:

Oktober

05-10 Kick-off GrensWerk 

Kick-off van GrensWerk waar Duitse en Nederlandse collega’s gaan samenwerken in de grensoverschrijdende arbeidsmarktaanpak.

23-10 Bezoek Bad Bentheim

Met collega’s uit China wordt er een werkbezoek aan de burgemeester van Bad Bentheim gebracht. Doel is het gezamenlijk toeristisch aanbod voor gasten uit China verkennen.

November

04-11 Finale Gründerstein Unternehmer Award

Uitreiking van de Gründerstein Unternehmer Award in de Grote Kerk in Enschede. De Award is de prijs voor het beste ondernemersidee in Münsterland, het Graafschap en Twente.
 

08-11 Workinggroup Education in München

Van 8 t/m 10 november heeft Enschede op uitnodiging van de stad München, deelgenomen aan de Workinggroup Education van Eurocities. Vertegenwoordigers van 19 Europese steden kwamen bijeen kennis op te doen en te netwerken op gebied van onderwijs.

09-11 GrensWerk bij Jobevent Randstad

Het eerste officieuze optreden van GrensWerk. Tijdens een jobevent van Randstad in Zwolle is GrensWerk gepresenteerd en is er met kandidaten gesproken.

17-11 Slotbijeenkomst ‘Pakt Arbeidsmarkt over de grens’

Slotbijeenkomst ‘Pakt Arbeidsmarkt over de grens’ in Coevorden. Een Euregionaal project waar Enschede aan deelneemt.

20-11 Opening GrensWerk

De Duitse Agentur für Arbeit Coesfeld, de gemeente Enschede, Werkplein Twente, UWV en EUREGIO hebben GrensWerk officieel geopend, een gemeenschappelijk centrum in Gronau voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling en advisering.

In de media:

23-11 MONT en EUREGIO ondertekenen LOI

Het MONT-netwerk, dat bestaat uit de steden en gemeenten Münster, Osnabrück, netwerkstad Twente en EUREGIO tekenden een ‘Letter of Intent’. Daarmee hebben zij zich voorgenomen dat zij zich samen inzetten om de bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied en de grote steden binnen dit gebied te verbeteren.

 

    December

    05-12 102 banen

    In 2017 zijn uiteindelijk 102 werkzoekenden via het Werkplein aan de slag gegaan bij een bedrijf in Duitsland.


    12-12 Grenswerk plaatst 8 werkzoekenden

    Drie weken na de officiële opening zijn al acht Duitse werkzoekenden aan het werk bij een bedrijf in Nederland.