Leerlingen groep 8 basisschool Sint Jan als omgevingsmanagers verkeer aan de slag

25 november 2022
Nieuwsoverzicht

Op maandagochtend 28 november starten leerlingen van groep 8 van basisschool Sint Jan met het project Basisschool Omgeving Management (B.O.M.). Het doel is de verkeersveiligheid rondom de school verbeteren. Zij delen stempels uit voor goed gedrag en spreken ouders en leerlingen aan die hun gedrag kunnen verbeteren. De start doen zij samen met Wethouder Verkeer en Mobiliteit Marc Teutelink: ‘Ik ben supertrots op de leerlingen van deze school. Het leuke is dat de ideeën ook écht bij hen vandaan komen. Ze vinden dit zelf heel belangrijk. Heel mooi om dit op deze positieve manier aan te pakken. Samen de schouders onder verkeersveiligheid!’.

Leerlingen voeren het zelf uit

Het B.O.M.-project is een proef van provincie Overijssel. De leerlingen van groep 8 voeren het project zelf uit. Zij zijn als beste in staat hun eigen problemen in de schoolomgeving te omschrijven en oplossingen te bedenken. Tijdens het project maken leerlingen een handboek. Hierin staan de spelregels voor het gedrag in de buurt van de school en de beloningen die met goed gedrag te verdienen zijn. Goed gedrag is bijvoorbeeld als leerlingen en ouders op de fiets of lopend naar school komen. En als ze toch met de auto komen dan hun auto op afstand van school parkeren. Ook staat in het handboek hoe ze willen omgaan met gedrag dat niet goed is. Bijvoorbeeld auto’s buiten de vakken parkeren. De overtreders ontvangen dan in ieder geval een waarschuwing.

Stempel bij goed gedrag

De leerlingen lopen als omgevingsmanagers rondom de school. Met het B.O.M.-boekje op zak en beloningskaarten voor goed gedrag in de hand. Het goede gedrag wordt beloond met een stempelkaart. Hiermee kunnen alle leerlingen van de Sint Jan 3 weken lang sparen voor een kleine attentie. In de laatste week voor de kerstvakantie reiken de leerlingen van groep 8 deze uit. De omgevingsmanagers voeren steekproefsgewijs hun acties uit.