Identiteitskaart inwoner Enschede

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Voor kinderen geldt dit ook, kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen in het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Als extra service kunt u uw reisdocument laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Afspraak maken
U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 14 053 tijdens kantooruren.

Afspraak maken

  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: €56,80
  • Identiteitskaart onder 18 jaar: €29,95
  • Spoedprocedure: €48,60

Een indentiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

U neemt mee

  • Uw huidige reisdocument. Heeft u een paspoort en een identiteitskaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een goede pasfoto.
  • Uw pinpas of contant geld. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Als beide ouders het gezag hebben is toestemming van beiden verplicht. Als één ouder het gezag heeft dan is de toestemming van die ouder nodig. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' (pdf) invullen. Dit ingevulde formulier en hun originele identiteitsbewijs (of een kopie hiervan) moet je meenemen. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen. Alle informatie over het ouderlijk gezag (Rijksoverheid.nl).

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Voorkom indentiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw indentiteitskaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Welke landen dat zijn kunt u nakijken op de webpagina Waar is de identiteitskaart geldig? (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.