Identiteitskaart inwoner Enschede

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Voor kinderen geldt dit ook, zij komen mee naar de aanvraag. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen in het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Als extra service kunt u uw identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 58,30
  • Identiteitskaart onder 18 jaar: € 30,70
  • Extra kosten spoedprocedure: € 49,85

Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

U neemt mee

  • Uw huidige paspoort of identiteitskaart. Heeft u een paspoort en een identiteitskaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een goede pasfoto.
  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' (pdf) invullen en meegeven. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen.

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Vermissing of diefstal reisdocument direct doorgeven

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Welke landen dat zijn kunt u nakijken op de webpagina Waar is de identiteitskaart geldig? (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.