Identiteitskaart Nederlander in het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, dan kunt u bij de gemeente Enschede een nieuw identiteitskaart aanvragen.

Na 5 werkdagen haalt u uw reisdocument persoonlijk af in het Stadskantoor, Hengelosestraat 51 Enschede. In een gedeelte van Duitsland (PDF postcodetabel) en België kunt u als extra service uw reisdocument laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Als Nederlander die in het buitenland woont, neemt u aanvullende documenten mee waarmee u uw Nederlandse nationaliteit bewijst. Uw huidige paspoort en/of identiteitskaart meenemen is niet voldoende. Kijk op Nederlandwereldwijd welke documenten dit zijn. Per land leest u hier de documenten die u meeneemt. Twijfelt u over de benodigde documenten, neem dan telefonisch contact op. Daarmee voorkomt u dat we u mogelijk tijdens uw afspraak niet kunnen helpen en u nog een keer naar Enschede moet reizen.

  • Afspraak maken
    U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 14 053 of vanuit het buitenland +31 53 4818181.

Afspraak maken

  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: €96,10
  • Identiteitskaart onder 18 jaar: €69,20

Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

U neemt mee:

  • Op Nederlandwereldwijd stelt u zelf eenvoudig een lijst samen met de documenten die u moet meenemen. Is uw afspraak voor meerdere personen, stel dan per persoon de lijst samen.
  • Een goede pasfoto.
  • Contant geld of een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht. Als beide ouders het gezag hebben is toestemming van beiden verplicht. Als één ouder het gezag heeft dan is de toestemming van die ouder nodig. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' (pdf) invullen. Dit ingevulde formulier en hun originele identiteitsbewijs (of een kopie hiervan) moet je meenemen. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen. Alle informatie over het ouderlijk gezag (Rijksoverheid.nl).

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Burgerservicenummer in reisdocument

Als u in het bezit bent van een Burgerservicenummer (BSN) wordt het in uw reisdocument vermeld. Bent u vóór 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken, dan moet u schriftelijk bewijs van een Nederlandse overheid meenemen (SVB, UWV e.d.), waarop uw BSN is vermeld. Eventueel kan dat het eerdere verstrekte Nederlandse paspoort zijn. Het moet duidelijk zijn, dat het een BSN betreft en géén Sofinummer. Bent u na 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken, dan kan de gemeente zelf controleren wat uw BSN is.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Overheid.nl).

Reisdocument voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats

U bent Nederlander en u staat niet ingeschreven in Nederland of in het buitenland, dan kunt u in de gemeente Enschede een nieuw reisdocument aanvragen. U moet aantonen dat u de Nederlandse nationaliteit (nog) heeft. Dit bewijst u met verklaringen van uitkeringsinstanties, salarisstroken, verzekeringspapieren, een woonvergunning en bankafschriften.
U kunt alleen telefonisch een afspraak maken. Bel 14 053 of +31 53 4818181 tijdens kantooruren.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.