Identiteitskaart Nederlander in het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, dan kunt u bij de gemeente Enschede een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Na 5 werkdagen haalt u uw reisdocument persoonlijk af in het Stadskantoor, Hengelosestraat 51 Enschede. In een gedeelte van Duitsland (PDF postcodetabel) en België kunt u als extra service uw identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Als Nederlander die in het buitenland woont, neemt u aanvullende documenten mee waarmee u uw Nederlandse nationaliteit bewijst. Uw huidige paspoort en/of identiteitskaart meenemen is niet voldoende. Kijk op Nederlandwereldwijd welke documenten dit zijn. Per land leest u hier de documenten die u meeneemt. Twijfelt u over de benodigde documenten, neem dan telefonisch contact op. Daarmee voorkomt u dat we u mogelijk tijdens uw afspraak niet kunnen helpen en u nog een keer naar Enschede moet reizen.

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken of bel 14 053. Vanuit het buitenland belt u +31 53 481 8181.

Afspraak maken aanvraag identiteitskaart Nederlander in het buitenland

Afspraak maken vermissing en aanvraag identiteitskaart Nederlander in het buitenland

  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 98,60
  • Identiteitskaart onder 18 jaar: € 71,-

Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

U neemt mee:

  • Op Nederlandwereldwijd stelt u zelf eenvoudig een lijst samen met de documenten die u moet meenemen. Is uw afspraak voor meerdere personen, stel dan per persoon de lijst samen.
  • Een goede pasfoto.
  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' (pdf) invullen en meegeven. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt of is het document daar gestolen? U doet hiervan altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Deze aangifte neemt u mee als u een nieuw document aanvraagt.

Burgerservicenummer op uw identiteitskaart

Als u in het bezit bent van een Burgerservicenummer (BSN) wordt het op uw identiteitskaart vermeld. Bent u vóór 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken, dan moet u schriftelijk bewijs van een Nederlandse overheid meenemen (SVB, UWV e.d.), waarop uw BSN is vermeld. Eventueel kan dat het eerdere verstrekte Nederlandse paspoort zijn. Het moet duidelijk zijn, dat het een BSN betreft en géén Sofinummer. Bent u na 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken, dan kan de gemeente zelf controleren wat uw BSN is.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Overheid.nl).

Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats

U bent Nederlander en u staat niet ingeschreven in Nederland of in het buitenland, dan kunt u in de gemeente Enschede een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. U moet aantonen dat u de Nederlandse nationaliteit (nog) heeft. Dit bewijst u met verklaringen van uitkeringsinstanties, salarisstroken, verzekeringspapieren, een woonvergunning en bankafschriften.
U kunt alleen telefonisch een afspraak maken. Bel 14 053 of +31 53 4818181 tijdens kantooruren.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.