Nederlander worden

Woont u in Enschede en wilt u Nederlander worden? Dan kunt u bij de gemeente Enschede een aanvraag voor naturalisatie of optie doen. Maak een afspraak met de gemeente voor een eerste adviesgesprek. Bij de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND.nl) vindt u alle informatie over Nederlanderschap door naturalisatie of optie. Zie ook het tabblad ‘Bijzonderheden’.

Afspraak maken
U kunt zelf een afspraak maken voor een eerste adviesgesprek of bel 14 053.

Afspraak maken

Aan naturalisatie of optie zijn kosten (IND.nl) verbonden.

In de folder Hoe kunt u Nederlander worden? (IND.nl) leest u welke voorwaarden gelden voor optie en naturalisatie.

Tijdens dit adviesgesprek hoort u welke documenten u nodig heeft om Nederlander te worden. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Nederlander worden door optie

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet kunt u een optieverzoek indienen.
  • De burgemeester beslist binnen 13 weken op uw verzoek.
  • Als de beslissing positief is dan wordt u uitgenodigd voor de naturalisatieceremonie. Hier ontvangt u de optiebevestiging.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart in het Stadskantoor. U moet dan uw verblijfsvergunning inleveren.

Nederlander worden door naturalisatie

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u een vervolgafspraak maken voor het indienen van uw naturalisatieverzoek.
  • Op basis van uw aanvraag stelt de gemeente  een advies op voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit advies gaat samen met uw aanvraag naar de IND.
  • De IND beslist binnen 1 jaar over uw aanvraag. Van de beslissing ontvangt u een brief. Bij een positief besluit ontvangt u van de gemeente een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart  in het Stadskantoor. U moet dan ook uw verblijfsvergunning inleveren.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.