Naturalisatie

Als u Nederlander wilt worden, en in de gemeente Enschede staat ingeschreven, dan kunt u bij de gemeente Enschede een aanvraag voor naturalisatie of optie indienen. U doet de aanvraag zelf in het Stadskantoor. Maak een afspraak met de gemeente voor een eerste adviesgesprek. Bij de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND.nl) vindt u alle informatie over Nederlanderschap door naturalisatie of optie. Zie ook het tabblad ‘Bijzonderheden’.

Afspraak maken
U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken voor een eerste adviesgesprek  of bel 14 053 tijdens kantooruren.

Afspraak maken

Aan naturalisatie of optie zijn kosten (IND.nl) verbonden.

In de folder Hoe kunt u Nederlander worden? (IND.nl) leest u welke voorwaarden gelden voor optie en naturalisatie.

Tijdens het eerste adviesgesprek bij de gemeente Enschede hoort u  welke documenten u moet bezitten. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Nederlander worden door optie

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet kunt u een optieverzoek indienen.
  • De burgemeester beslist binnen 13 weken op uw verzoek.
  • Als de beslissing positief is dan wordt u uitgenodigd voor de naturalisatieceremonie. Hier ontvangt u de optiebevestiging.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart in het Stadskantoor. U moet dan uw verblijfsvergunning inleveren.

Nederlander worden door naturalisatie

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u een vervolgafspraak maken voor het indienen van uw naturalisatieverzoek.
  • Op basis van uw aanvraag stelt de gemeente  een advies op voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit advies gaat samen met uw aanvraag naar de IND.
  • De IND beslist binnen 1 jaar over uw aanvraag. Van de beslissing ontvangt u een brief. Bij een positief besluit ontvangt u van de gemeente een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart  in het Stadskantoor. U moet dan ook uw verblijfsvergunning inleveren.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.