Paspoort en identiteitskaart Nederlander in het buitenland

Als u Nederlander bent en in het buitenland woont, maakt u een afspraak om een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aan te vragen. Bel +31 53 481 8181 voor het maken van een afspraak. 

Wat u mee moet nemen naar uw afspraak verschilt per land. Maak eerst uw persoonlijke checklist op Nederlandwereldwijd.nl. Uit de checklist komt een lijst met documenten die u moet hebben voor de aanvraag. Zonder deze documenten kunnen wij u niet helpen.

Als u twijfelt over wat u mee moet nemen, kunt u +31 53 481 8181 bellen. Wij nemen samen met u de documenten door.

Jonger dan 18

Kinderen jonger dan 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. Voor ID-kaart jonger dan 12. Houd rekening met deze voorwaarden:

  • Uw kind komt mee naar de afspraak
  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als 1 van de ouders of verantwoordelijken niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier (pdf, 561 kB) in en neem deze mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) het paspoort, de ID-kaart of het rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Kosten

  • Paspoort 18 jaar en ouder: € 114,30 (10 jaar geldig)
  • Paspoort onder de 18: € 95,80 (5 jaar geldig)
  • ID-kaart 18 jaar en ouder: € 110,25 (10 jaar geldig)
  • ID-kaart onder de 18: € 78,70 (5 jaar geldig)

Paspoort of identiteitskaart laten bezorgen

U kunt uw paspoort of ID-kaart laten bezorgen in delen van Duitsland. De kosten zijn € 27,10. Laat u op hetzelfde adres nog een paspoort of ID-kaart bezorgen, dan betaalt u daar € 6,60 extra voor.

Bekijk de bezorglocaties paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders in Duitsland.

Paspoort of ID-kaart met spoed aanvragen

Als u snel een paspoort of ID-kaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal na 2 werkdagen. Als u uw oude paspoort of ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. U kunt aan de balie doorgeven dat u een spoedaanvraag wil doen. 

Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen

Geef online door dat u uw paspoort of ID-kaart kwijt bent

Als u de vermissing van u paspoort of ID-kaart doorgeeft is deze direct ongeldig. Dit kan dus niet worden teruggedraaid. 

Paspoort of ID-kaart voor Nederlanders zonder woon- of verblijfplaats

U bent Nederlander maar staat niet ingeschreven in Nederland of in een ander land. U kunt dan bij de gemeente paspoort of een ID-kaart aanvragen. Bel naar telefoonnummer 14 053 of vanuit het buitenland +31 53 481 8181. 

Tweede paspoort

Soms is het nodig om een tweede paspoort aan te vragen, bijvoorbeeld omdat u tijdens een reis landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. Landen waar u een tweede paspoort nodig heeft staan op Rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bel om een tweede paspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels. Bel om een zakenpaspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.