Paspoort voor vluchtelingen

 

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente.  Na een week kunt u het paspoort persoonlijk afhalen in het Stadskantoor. In Enschede gaat het aanvragen en afhalen van een paspoort alleen op afspraak. U maakt dus 2 afspraken: één afspraak voor het aanvragen en een tweede afspraak voor het afhalen. Voor kinderen geldt dit ook, zij komen mee naar de afspraken. 

Goed om te weten. U kunt ook uw paspoort laten bezorgen.

Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' voor meer informatie.

Het paspoort voor vluchtelingen is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. U kunt het ook als identiteitsbewijs gebruiken. Een vluchtelingenpaspoort mag u niet gebruiken in het land waar u uit gevlucht bent. U heeft een vluchtelingenstatus als u een verblijfsdocument heeft waarop staat "Asiel bepaalde of onbepaalde tijd". Als u geen vluchtelingenstatus heeft, kijk dan bij Paspoort voor vreemdelingen.

1. Maak een afspraak voor het aanvragen van het paspoort

Afspraak maken aanvraag vluchtelingenpaspoort

2. Maak een afspraak voor het afhalen van het paspoort

Een week na de aanvraag ligt uw nieuwe paspoort klaar. Kiest u er voor om het paspoort te laten bezorgen? Dan kunt u deze stap overslaan. U geeft dan bij uw afspraak aan de balie door dat u het paspoort wilt laten bezorgen. Doet u een spoed-aanvraag? Dan maken wij aan de balie een afspraak voor het afhalen van het paspoort.

Afspraak maken afhalen vluchtelingenpaspoort