Paspoort voor vluchtelingen

U vraagt een paspoort voor vluchtelingen persoonlijk aan bij de gemeente. Voor kinderen geldt dit ook, zij komen mee naar de aanvraag. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u het paspoort voor vluchtelingen persoonlijk ophalen in het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Als extra service kunt u uw paspoort laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Het paspoort voor vluchtelingen is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. U kunt het ook als identiteitsbewijs gebruiken. Een vluchtelingenpaspoort mag u niet gebruiken in het land waar u uit gevlucht bent.

U heeft een vluchtelingenstatus als u een verblijfsdocument heeft waarop staat "Asiel bepaalde of onbepaalde tijd".

Als u geen vluchtelingenstatus heeft, kijk dan bij Paspoort voor vreemdelingen.

 

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken of bel 14 053.

Afspraak maken

  • Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen € 55,35.
  • Extra kosten spoedprocedure € 49,85.

Voorwaarden

  • u woont in Enschede
  • u bent erkend als vluchteling
  • u heeft niet de Nederlandse nationaliteit
  • u heeft een status als vluchteling met een verblijfsdocument Asiel bepaalde of onbepaalde tijd

U neemt mee:

  • Uw geldige verblijfsdocument Asiel bepaalde of onbepaalde tijd;
  • Een goede pasfoto.
  • Een pinpas. U betaalt de kosten bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' invullen. Dit ingevulde formulier en hun identiteitsbewijs of een kopie daarvan moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Geldigheid

Hoelang het paspoort voor vluchtelingen geldig is hangt af van uw verblijfsdocument. Het paspoort voor vluchtelingen is maximaal 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een paspoort voor vluchtelingen nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude reisdocument kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

Als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is, doet u hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Vermissing of diefstal reisdocument direct doorgeven

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Alleenstaande minderjarige asielzoekers

Alleenstaande minderjarige asielzoekers hebben schriftelijk toestemming nodig van NIDOS ( http://www.nidos.nl/)

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.