Reisdocument voor Nederlanders die in het buitenland wonen

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, dan kunt u bij de gemeente Enschede een nieuw paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak.

Na 5 werkdagen haalt u uw reisdocument persoonlijk af in het Stadskantoor, Hengelosestraat 51 Enschede. In een gedeelte van Duitsland (PDF postcodetabel) en België kunt u als extra service uw reisdocument laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Als Nederlander die in het buitenland woont, neemt u aanvullende documenten mee waarmee u uw Nederlandse nationaliteit bewijst. Uw huidige paspoort en/of identiteitskaart meenemen is niet voldoende. Kijk op Nederlandwereldwijd welke documenten dit zijn. Per land leest u hier de documenten die u meeneemt. Twijfelt u over de benodigde documenten, neem dan telefonisch contact op. Daarmee voorkomt u dat we u mogelijk tijdens uw afspraak niet kunnen helpen en u nog een keer naar Enschede moet reizen.

Bel 14 053 tijdens kantooruren. Vanuit het buitenland belt u ons op telefoonnummer +31 53 481 81 81.

 • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder: €100,75
 • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar: €87,40
 • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: €89,50
 • Identiteitskaart onder 18 jaar: €67,45

Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

U neemt mee

 • Op Nederlandwereldwijd stelt u zelf eenvoudig een lijst samen met de documenten die u moet meenemen. Is uw afspraak voor meerdere personen, stel dan per persoon de lijst samen.
 • Een pasfoto. Eisen voor de pasfoto (Rijksoverheid.nl). Deze eisen kunnen in andere landen verschillen.
  In het Stadskantoor is een fotograaf aanwezig waar u een pasfoto kunt laten maken (pinbetaling van € 12,50 verplicht). Zorg dat u van tevoren een pasfoto gemaakt hebt. Als u op het tijdstip van de afspraak geen foto heeft kunt u geen aanvraag indienen en moet u een nieuwe afspraak maken. Openingstijden van de fotograaf in het Stadskantoor zijn ma t/m vr van 8.30 tot 16.30 en op donderdag ook van 17.00 tot 19.30 uur.
 • Contant geld of een pinpas.

 

Kwijt of gestolen
U doet hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Burgerservicenummer in reisdocument
Als u in het bezit bent van een Burgerservicenummer (BSN) wordt het in uw reisdocument vermeld. Bent u vóór 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken, dan moet u schriftelijk bewijs van een Nederlandse overheid meenemen (SVB, UWV e.d.), waarop uw BSN is vermeld. Eventueel kan dat het eerdere verstrekte Nederlandse paspoort zijn. Het moet duidelijk zijn, dat het een BSN betreft en géén Sofinummer. Bent u na 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken, dan kan de gemeente zelf controleren wat uw BSN is.

Reizen met kinderen
Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Overheid.nl).

Visum
Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum (Rijksoverheid.nl).

Tweede paspoort
Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. En u toont aan dat u veel reist en uw paspoort regelmatig bij een buitenlandse vertegenwoordiging is of dat u een conflicterend land bezoekt.

Zakenpaspoort
Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden voor visa en reisstempels.

Reisdocument voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats
Bent u Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats en verloopt uw reisdocument binnenkort? Dan kunt u in de gemeente Enschede een nieuwe aanvragen.Staat u op dit moment niet in Nederland of in het buitenland ingeschreven en is uw reisdocument verlopen? Dan moet u aantonen dat u de Nederlandse nationaliteit (nog) heeft. U vult hiervoor een vragenformulier in en neemt documenten mee waarmee u bewijst dat u in Nederland of het buitenland was vanaf de datum van uw uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) tot de datum van uw aanvraag.

Dit bewijst u met:

 • verklaringen van uitkeringsinstanties
 • verzekeringspapieren
 • werkgeversverklaring
 • woonvergunning
 • salarisstroken
 • bankafschriften

Voor het vragenformulier belt u 14 053 tijdens kantooruren. Vanuit het buitenland  +31 53 4818181.

Voorkom identiteitsfraude
Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie
Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).
 

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.