Vluchtelingenpaspoort

U vraagt een vluchtelingenpaspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u het vluchtelingenpaspoort persoonlijk ophalen in het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Als extra service kunt u uw reisdocument laten bezorgen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Daarnaast dient het ook als identiteitsbewijs.U kunt het vluchtelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

U heeft een vluchtelingenstatus als u een verblijfsvergunning asiel heeft voor bepaalde of onbepaalde tijd. Dit is document type III of IV.

Als u geen vluchtelingenstatus heeft, kijk dan bij vreemdelingenpaspoort.

 

Afspraak maken
U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 14 053 tijdens kantooruren.

Afspraak maken

- Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort   €52,00.
- Spoedprocedure vluchtelingenpaspoort     €47,55 extra

Voorwaarden

  • u woont in Nederland
  • u bent erkend als vluchteling
  • u heeft niet de Nederlandse nationaliteit
  • u heeft een status als vluchteling met een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd

U neemt mee:

  • Uw geldige verblijfsdocument met aantekening "Asiel";
  • Een pasfoto. Eisen voor de pasfoto  (Rijksoverheid.nl). In het Stadskantoor kunt u ook een pasfoto laten maken (pinbetaling verplicht). Zorg dan dat u ruim voor de afspraak aanwezig bent.
  • Uw pinpas of contant geld.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' invullen. Dit ingevulde formulier en hun identiteitsbewijs of een kopie daarvan moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Geldigheid
Hoelang het vluchtelingenpaspoort geldig is hangt af van uw verblijfsdocument. Het vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag
Als u snel een vluchtelingenpaspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur.  Als u uw oude reisdocument kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen
Als uw reisdocument gestolen is, doet u hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Reizen met kinderen
Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Alleenstaande minderjarige asielzoekers
Alleenstaande minderjarige asielzoekers hebben schriftelijk toestemming nodig van NIDOS ( http://www.nidos.nl/)

Visum
Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum (Rijksoverheid.nl).

Voorkom identiteitsfraude
Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie
Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.