Vreemdelingenpaspoort

U vraagt een vreemdelingenpaspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Hiervoor maakt u een afspraak.

De aanvraagprocedure duurt meerdere weken omdat de IND en het Ministerie van Buitenlandse Zaken de aanvraag moeten goedkeuren.

Het vreemdelingenpaspoort is een reisdocument voor inwoners van Nederland die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten; geen vluchtelingenstatus hebben en geen reisdocument bij hun eigen ambassade kunnen krijgen.

Daarnaast dient het ook als identiteitsbewijs. U kunt het vreemdelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Als u een vluchtelingenstatus heeft, kijk dan bij Paspoort voor vluchtelingen

Om een afspraak te maken voor de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort kunt u tijdens kantooruren bellen met 14 053.

Het aanvragen kan alleen op maandag in het Stadskantoor, Hengelosestraat 51.

Vreemdelingendocument €53,95.

  • U moet in het bezit zijn van een geldig verblijfsdocument.
  • U mag niet in het bezit zijn van een buitenlands reisdocument.
  • In veel gevallen moet u aantonen dat u van de eigen autoriteiten geen paspoort kunt krijgen. Dit hoeft niet als u afkomstig bent uit Somalië, Sierra-Leone, Guinee en Liberia.

U neemt mee

  • Uw geldige verblijfsdocument;
  • Een goede pasfoto.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' invullen. Dit ingevulde formulier en hun legitimatiebewijs of een kopie daarvan moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Geldigheid
Het vreemdelingenpaspoort geldt voor de duur van de verblijfsvergunning. Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag
Een spoedaanvraag voor een vreemdelingenpaspoort is niet mogelijk

Kwijt of gestolen
Als uw reisdocument gestolen is, doet u aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. 

Reizen met kinderen
Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Overheid.nl).

Visum
Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum (Rijksoverheid.nl).

Voorkom identiteitsfraude
Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie
Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.