Paspoort

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u het paspoort persoonlijk ophalen in het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Als extra service kunt u uw reisdocument laten bezorgen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.

Identificatieplicht
De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Bent u een Nederlander die in het buitenland woont
Dan kunt u alleen telefonisch een afspraak maken. Bel +31 53 4818181 tijdens kantooruren. Reisdocumenten voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Afspraak maken
U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 14 053 tijdens kantooruren.
Dit geldt alleen voor Nederlanders die in Enschede wonen.

Afspraak maken

 • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder: €65,30
 • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar: €52,00
 • Spoedprocedure: €47,55

Kosten Reisdocumenten voor Nederlanders die in het buitenland wonen

U neemt mee:

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen.
 • Bij verlies of diefstal van uw reisdocument in het buitenland een proces-verbaal. Zie “Bijzonderheden”.
 • Een pasfoto. Eisen voor de pasfoto (Rijksoverheid.nl).
  In het Stadskantoor is een fotograaf aanwezig waar u een pasfoto kunt laten maken (pinbetaling van € 12,50 verplicht).
  Zorg dat u van tevoren een pasfoto gemaakt hebt. Als u op het tijdstip van de afspraak geen foto heeft kunt u geen aanvraag indienen en moet u een nieuwe afspraak maken. Openingstijden van de fotograaf in het Stadskantoor zijn ma t/m vr van 8.30 tot 16.30 en op donderdag ook van 17.00 tot 19.30 uur.
 • Uw pinpas of contant geld.
 • Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht. Als beide ouders het gezag hebben is toestemming van beiden verplicht. Als één ouder het gezag heeft dan is de toestemming van die ouder nodig. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' (pdf) invullen. Dit ingevulde formulier en hun originele identiteitsbewijs (of een kopie hiervan) moet je meenemen. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen. Alle informatie over het ouderlijk gezag (Rijksoverheid.nl).

Spoedaanvraag
Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.30 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen
U doet hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Visum
Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum (Rijksoverheid.nl).

Tweede paspoort
Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Zakenpaspoort
Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Paspoort voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats
Bent u Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats en verloopt uw paspoort binnenkort? Dan kunt u in de gemeente Enschede een nieuwe aanvragen.

Staat u op dit moment niet in Nederland of in het buitenland ingeschreven en is uw paspoort verlopen? Dan moet u aantonen dat u de Nederlandse nationaliteit (nog) heeft.

U vult hiervoor een vragenformulier in en neemt documenten mee waarmee u bewijst dat u in Nederland of het buitenland was vanaf de datum van uw uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) tot de datum van uw aanvraag.

Dit bewijst u met:

 • verklaringen van uitkeringsinstanties
 • verzekeringspapieren
 • werkgeversverklaring
 • woonvergunning
 • salarisstroken
 • bankafschriften

Voor het vragenformulier belt u 14 053 tijdens kantooruren. Vanuit het buitenland  +31 53 4818181.

Voorkom identiteitsfraude
Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie
Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.