Afstandsverklaring nationaliteit

U kunt alleen afstand doen van een buitenlandse nationaliteit bij de autoriteiten van dat land (ambassade of consulaat). U kunt aan ons doorgeven dat u afstand heeft gedaan van deze nationaliteit. Hiervoor maakt u een afspraak. Kijk bij “Voorwaarden” wat u moet meenemen.

Afstandsverklaring Nederlandse nationaliteit

Wilt u afstand doen van de Nederlandse nationaliteit? Kijk bij 'Voorwaarden' om te zien wat u nodig heeft voor het afleggen van een afstandsverklaring. Daarna kunt u een afspraak maken om de verklaring af te leggen. 

Afspraak maken

U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 14 053 tijdens kantooruren. Vanuit het buitenland belt u met: +31 53 481 81 81.

Afspraak maken

U kunt afstand doen van uw nationaliteit als u ouder bent dan 18 jaar en naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit heeft. Als u kinderen heeft die jonger zijn dan 18 jaar, kan het zijn dat zij de Nederlandse nationaliteit ook verliezen als u afstand doet.

U neemt mee:

  • al uw reisdocumenten/paspoorten/identiteitskaarten
  • een verklaring van de SVB als u afstand moet doen in verband met remigratie
  • het originele buitenlandse document als u afstand doet van uw buitenlandse nationaliteit

Doet u afstand van uw Nederlandse nationaliteit, dan levert u al uw Nederlandse reisdocumenten in.

Bent u een burger van buiten de Europese Unie, dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.