Lok vlinders en bijen de stad in met gratis bloemenzaad

28 februari 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Bij in ingezaaid bloemenlint

Nu we reikhalzend uitzien naar het voorjaar, wordt het ook weer tijd om bloemen te zaaien. Al jaren op rij deelt de Groene Loper Enschede gratis bloemenzaad uit om samen met inwoners van Enschede een bloemenlint aan te leggen. Doet u ook mee met uw tuin, buurt, (sport)vereniging, school of wijkcentrum? Meld u dan snel aan! Wij regelen voldoende bloemenzaad. Deelname is gratis.

Een bloemenlint is een (aaneengeschakelde) ketting van tuinen, perken, boomspiegels, braakliggende stukken grond en bermen met kleurrijke bloemen waar insecten zoals bijen en vlinders van houden. Hiermee is er in Enschede extra voedsel te vinden voor bijen. Bovendien geven al die kleurrijke bloemen de stad ook een vrolijke uitstraling.

Bijen zijn hele belangrijke dieren. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Maar de bijen hebben het moeilijk omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is.

Stepping Stones voor bijen en vlinder

Om de bijen en andere bestuivers in Enschede een handje te helpen, leggen inwoners perkjes wilde bloemen aan. Deze ‘stepping stones’ of kleine voedseleilandjes zijn handig omdat bijen en vlinders op die manier de stad in kunnen komen en parken en(buurt)tuinen kunnen bereiken. 

Wilt u bloemenzaad aanvragen?

Iedereen die over een stuk(je) zonnige grond beschikt kan in de maand maart, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad aanvragen via de website van Groene Loper. Daar is ook meer informatie over de actie te vinden.

Groene Loper Enschede als organisator

Deze publieksactie is één van de activiteiten die Groene Loper Enschede organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Enschede.