Loop de bijenroute: van het Ledeboerpark tot uw achtertuin

11 april 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Gratis planten tijdens opening bijenroute

Neem uw gratis bij-vriendelijke plantjes mee tijdens de opening.

Op 22 april wordt in het Abraham Ledeboerpark een heuse bijenroute geopend. Een route van zo’n 4 kilometer waarbij u tijdens het wandelen wilde bijen kunt spotten en hun leefgebieden ontdekt. Om wilde bijen niet alleen in het Wageler maar door heel Enschede rond te laten vliegen, zijn er meer voedselplanten en nestplekken nodig. Ook uw achtertuin of balkon is daar geschikt voor! We geven daarom op deze nationale Dag van de Aarde tussen 13.00 en 16.00 uur 1.000 gratis bij-vriendelijke plantjes weg. Het enige wat we van u vragen is een tegel uit uw tuin.  

De bijenroute is een samenwerking tussen de Bijenvereniging Enschede, Wageler Samen en gemeente Enschede. Tijdens het lopen van de route komt jong en oud, online en offline, meer te weten over de wilde bijen die in en om Enschede leven. “Als Bijenvereniging richten wij ons vooral op de honingbijen bij ons Koetshuis. Deze worden daar door onze imkers verzorgd”, zo vertelt imker Rita Versteeg. “Van de 359 soorten wilde bijen in ons land wordt de helft met uitsterven bedreigd. In Enschede kennen we zo’n 160 soorten wilde bijen. De Enschedese Bijenvereniging zet zich actief in om het leefgebied van deze wilde bijen en honingbijen in en rond onze stad te verbeteren. We hebben met het idee voor een bijenroute de landelijke NBV-Biodiversiteitsprijs 2020 gewonnen. Met dit geldbedrag zijn langs de route nieuwe nestplekken en bijenhotels gemaakt en inheemse drachtplanten teruggezet. Ook het educatiepakket voor scholieren hebben we flink kunnen uitbreiden.” De route is te vinden op de website van GroenBlauw Enschede

Haal gratis bij-vriendelijke plantjes voor in uw tuin 

Wilde bijen zijn sterk afhankelijk van wat wij mensen doen met de natuur om ons heen. Daarom helpen we de bij graag een handje. U ook? Haal 22 april tussen 13.00 en 16.00 uur gratis 2 bij-vriendelijke plantjes bij het Koetshuis in het Ledeboerpark en plant ze in uw tuin of in een pot op het balkon. Het zijn vaste planten, winterhard en komen ieder jaar weer prachtig tot bloei. Vergeet niet een tegel uit uw tuin mee te nemen.  

Meer groen zorgt voor meer biodiversiteit en minder droogte en wateroverlast 

“Meer groen en minder tegels maken van Enschede een aantrekkelijke, duurzame stad”, aldus wethouder Marc Teutelink. “Enschede is namelijk gevoelig voor droogte omdat we voor een groot deel afhankelijk zijn van regenwater. Op groene plekken kan water in de grond zakken. Dit helpt tegen verdroging en wateroverlast, maar stimuleert natuurlijk ook de biodiversiteit. Daarom doen we als gemeente fanatiek mee aan het NK Tegelwippen en motiveren we inwoners om ook hun tegels weg te halen en er plantjes voor in de plaats te zetten. Zo ook, met deze actie. Zo wordt Enschede niet alleen groener, maar ook kleurrijker. En dat is weer goed voor bijen, vlinders en andere insecten. “ 

Dag van de Aarde: inspiratieactiviteiten voor meer biodiversiteit in de stad 

22 april is ook de landelijke Dag van de Aarde. Naast de opening van de bijenroute in het Ledeboerpark kunnen jonge Enschedeërs daar ook hun eigen insectenhotel maken en kan jong en oud van alles te weten komen over bijen in en om Enschede in het Koetshuis. Ook staan de GroenBlauw Enschede tuincoaches bij Stoet (Pijpenstraat 15 in het stadscentrum) om tuinadvies te geven en gratis bloemzaden uit te delen, zodat nog meer tuinen en balkons dit jaar groen kleuren. Daarnaast is het NK Tegelwippen weer begonnen en kunnen inwoners tegelwipper van de maand worden waarbij ze kans maken op een Wip & Win Prijzenpakket.