Markt en gemeente bouwen brug naar Duitsland

28 juni 2016

SociaalLab053 brengt vernieuwende projecten of activiteiten verder die inwoners van Enschede ondersteunen in het zelfstandig wonen, leven en werken. Zodat iedereen uiteindelijk mee kan doen in de samenleving.

Inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers worden uitgedaagd om hier samen inhoud aan te geven. Een goed voorbeeld van een vernieuwend project in het Sociaal Domein is het project ‘Werken in Duitsland’, waarbij partners de handen ineen slaan om via een kort en intensief traject werkzoekenden uit Enschede naar een baan in Duitsland te begeleiden. Wat houdt het initiatief in en waarom is het vernieuwend? Wat is de maatschappelijke opbrengst? En hoe is de samenwerking met de gemeente? We vragen het aan Martin Postma en Martin Assink van BOAS werkt, één van de uitvoerende partijen in het project.

Het project bestaat uit de samenwerking tussen de gemeente Enschede, BOAS Werkt (samen met het Kreishandwerkerschaft, een Duitse werkgeversvereniging) en ABN AMRO en de Start Foundation. De partners willen een match tot stand brengen tussen de Nederlandse en Duitse arbeidsmarkt nabij Enschede. Werkzoekenden worden klaargestoomd voor een baan in Duitsland via intensieve begeleiding, in de vorm van een opleiding in taal- en cultuur van twee weken, een praktijkopleiding en een stage bij een potentiele werkgever. Bij wederzijdse tevredenheid volgt dan een arbeidscontact. “Bij deze aanpak zijn mensen gemiddeld binnen acht weken uit een uitkering. Dat is natuurlijk een hele snelle manier van mensen aan het werk krijgen. Werk is de kortste weg naar integratie. Mensen worden weer financieel onafhankelijk en doen weer mee in de samenleving.”, vertelt Martin.

280.000 onvervulbare vacatures

Door de werkzoekenden in Enschede actief te begeleiden naar de beschikbare banen aan de andere kant van de grens, wordt het taboe rondom grensoverschrijdend werken doorbroken. “Waar we in Nederland en vooral ook in Enschede kampen met hoge werkloosheid, is de werkloosheid in Duitsland nog nooit zo laag geweest. Langs de hele grens zijn er zelfs 280.000 onvervulbare vacatures. Er liggen zoveel mogelijkheden en het is zonde om hier geen gebruik van te maken. De kunst is de juiste brug naar Duitsland te bouwen.”

Snel en duurzaam aan het werk

Bij een succesvolle uitvoering is er sprake van een win-win situatie. Het heeft effect op de samenleving, zorgt voor succes voor de ondernemer en het levert een rendement op voor de samenleving. “Onze ambassadeur is een man van 62 jaar, die op korte termijn in de bijstand zou komen. Zijn werkloosheidsuitkering liep ten einde. Gezien zijn leeftijd was hij hier nooit aan het werk gekomen. De man kon probleemloos, na onze scholing, aan het werk gaan in Duitsland in de windmolenbouw. Dit is 3,5 jaar geleden en hij werkt er nog steeds. Daar doen we het voor!

Een nieuwe manier van samenwerken

In dit project werken organisaties met een verschillend profiel met elkaar samen in een partnerschap. Een sociaal ondernemer, in dit geval BOAS Werkt, wordt gefinancierd door private investeers (ABN AMRO en Start Foundation). Werkzoekenden worden geleverd door de gemeente. Als BOAS in staat blijkt om werkzoekenden sneller en duurzamer naar werk te begeleiden, dan betaalt de gemeente de inleg van de investeerders terug. “Het is een vernieuwende constructie en wijze van financiering is anders dan gebruikelijk. Het is een vernieuwing vanuit de samenleving en niet sec vanuit de gemeente. Stad en overheid worden met elkaar verbonden.”

Uitwisseling van kennis en kunde

Momenteel zijn de diverse partijen bezig de laatste puntjes op de i te zetten. In het najaar gaat het project officieel van start. “Het was tot nu toe al best een reis die we met elkaar hebben afgelegd. Maar wel een vrolijke! Iedereen is er echt op gericht om gezamenlijk een mooi resultaat neer te zetten. We hebben veel gehad aan de kennis en kunde van de adviseurs van de gemeente. Elk project heeft natuurlijk z’n hobbels. We zijn hier tot nu toe altijd samen uitgekomen.”