Meer camera’s in de binnenstad

05 oktober 2022
Uitgelicht Nieuws
bewakingscamera

De gemeente gaat vier nieuwe camera’s plaatsen in de binnenstad. De camera’s komen te hangen op het Van Heekplein, de Brammelerdwarsstraat de Van Lochemstraat en de Oldenzaalsestraat.

Het afgelopen jaar is het aantal camera’s al uitgebreid met een vaste camera aan de Heurne, en in 2021 ook nog met een grote verplaatsbare camera. Zo’n camera kan “meebewegen” met de locaties waar overlast wordt ervaren. 

De ondernemers aan de Korte Hengelosestraat en de Heurne geven aan dat de overlast is verminderd. Ze voelen zich veiliger door de aanwezigheid van de camera’s. Petra Westendorp van lunchroom Heel Bijzonder: “We zien dat de situatie is verbeterd sinds de camera is geplaatst.”

De politie ervaart dat het gebruik van camera’s bijdraagt aan het beheersbaar maken van de overlast. De camera’s stellen de politie in staat overtredingen te constateren en hiertegen op te treden. De overlast in de binnenstad is hierdoor afgenomen. 

Zestien gebiedsverboden opgelegd

Burgemeester Roelof Bleker is blij met deze ontwikkeling: “Het lijkt erop dat onze gezamenlijke pogingen om de overlast terug te dringen, hun vruchten afwerpen. Ik hoop dat we deze situatie zo kunnen houden. Ik ga er vanuit dat de installatie van extra camera’s bijdraagt aan een (nog) groter gevoel van veiligheid.”

Tegen personen die overlast veroorzaken, is het afgelopen jaar veelvuldig opgetreden. Roelof Bleker: “Wij hebben in 2022 aan zestien personen een gebiedsverbod opgelegd wegens verstoring van de openbare orde in de binnenstad. Verder kregen drie personen een last onder dwangsom opgelegd wegens het dealen van drugs. Als zij nog een keer worden betrapt, moeten ze 5000 euro betalen. Volgens onze informatie zien we veel van deze mensen niet meer terug.”

De Enschedese binnenstad is een gebied waar gemeentelijk cameratoezicht is toegestaan. Dat maakt ook de inzet van een flexibele camera in het gebied mogelijk. De extra camera’s zijn onderdeel van een uitgebreider pakket maatregelen, met het doel de overlast tegen te gaan.