Verloren of gevonden voorwerpen

Als u een voorwerp heeft verloren of gevonden, dan kunt u terecht bij de gemeente.
 
De gemeente plaatst bijna alle gevonden voorwerpen op de landelijke website www.verlorenofgevonden.nl. Daar kunt u zien  of het voorwerp dat u verloren heeft  al gevonden is. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor sleutels. Kijk voor de uitzonderingen bij ‘Bijzonderheden’.

Gevonden voorwerpen
Gevonden voorwerpen kunt u online melden (zie ‘Online regelen’) of afgeven bij het Stadskantoor of één van de servicecentra of bij Het Depot. Vindt u iets of bent u iets verloren in de bus of de trein, neem dan contact op met de vervoerder.

Bewaartermijn
Bewaart u het voorwerp zelf, dan bent u na verloop van de bewaartermijn eigenaar. U moet er wel voor zorgen dat het voorwerp in dezelfde staat blijft als waarin u het heeft gevonden. Geeft u het voorwerp af bij de gemeente, dan wordt de gemeente na de bewaartermijn eigenaar

  • Gevonden voorwerpen met een dagwaarde tot € 450 bewaart de gemeente drie maanden. Bewaart u het gevonden voorwerp zelf dan is de bewaartermijn 1 jaar.
  • Gevonden voorwerpen met een dagwaarde van meer dan € 450 hebben een bewaartermijn van 1 jaar. Deze termijn geldt voor de gemeente en ook voor degene die het voorwerp zelf bewaart.

Bankpas, vervoersbewijs, paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gevonden
Heeft u een bankpas, creditcard of vervoersbewijs gevonden? Stuur deze dan meteen naar de betreffende bank of het vervoersbedrijf. Een gevonden paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of een verblijfsdocument moet u altijd afgeven bij de gemeente.

Paspoort, rijbewijs of identiteitskaart verloren of gestolen

Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is, doet u met ingang van 30 mei 2016 aangifte van vermissing bij de gemeente. U doet geen aangifte meer bij de politie. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op.
Als uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt of gestolen is, dan moet u daar aangifte doen bij de politie. In Nederland gaat u met het buitenlandse proces-verbaal naar de gemeente. U doet geen aangifte meer bij de Nederlandse politie. Op basis van de buitenlandse aangifte wordt door de gemeente een vermissingsverklaring ingevuld.

Gestolen voorwerpen
Als u denkt dat uw eigendom gestolen is, dan doet u aangifte bij de politie (politie.nl).

Fietswrakken  en gevonden afval
Een fiets is in principe geen gevonden voorwerp. Deze mag gewoon op straat staan. Maar als het  gaat om fietswrakken of andere voorwerpen, waar de eigenaar blijkbaar geen belang meer bij heeft, dan kunt u dit melden aan de gemeente.

Verloren voorwerpen
Verloren voorwerpen kunt melden  op de site verloren of gevonden.nl. Sleutels worden vaak verloren, maar ook vaak gevonden. De gemeente brengt sleutels naar Het Depot. Alle gevonden sleutels hangen daar aan een bord. U kunt kijken of uw sleutels ertussen hangen. Bent u een sleutelbos met een unieke sleutelhanger kwijt dan raden wij u aan deze wel te melden op verloren of gevonden.nl. In dat geval is de kans namelijk groter dat deze gevonden en herkend wordt.

Als uw verloren voorwerp is gevonden
Als u eigenaar bent van een van de geregistreerde gevonden voorwerpen, dan kunt u zich melden bij Het Depot. Neem het geprinte formulier/bevestiging van vermissing en een identiteitsbewijs mee.

Verloren of gevonden dieren
Bent u een dier kwijt of heeft u een dier gevonden, dan kunt u bij de dierenopvang terecht.
 

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.