Menistenkerk in ‘oude luister’ hersteld met subsidie Stimuleringsfonds

06 september 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Vanuit ons ‘Actieplan Binnenstad’ is dit jaar het Stimuleringsfonds verdiept en verbreed. Het is daarmee mogelijk om subsidie te krijgen voor ideeën die de binnenstad opfleuren.

Denk aan gevelverbeteringen, activiteiten en het toevoegen van meer groen aan het straatbeeld in de binnenstad. Tot aan het einde van dit jaar interviewen we enkele ondernemers die de afgelopen jaren gebruik hebben gemaakt van het Stimuleringsfonds. 

Deze week duiken we in de geschiedenis van brouwerij Stanislaus Brewskovitch. Zij zijn gevestigd in één van de rauwere straatjes van Enschede, de Stadsgravenstraat. Sinds 1864 staat hier een kerk die veel functies heeft gehad. Gebouwd als Menistenkerk werd dit een bontpakhuis in de jaren 70. Later hebben er enkele discotheken in gezeten waaronder in de vroege jaren 2000 “De Zevende Hemel”. Tegenwoordig is het de plek waar Enschedeërs Marck en Rocco hun brouwerij hebben gevestigd.  

Het ontstaan van Stanislaus

“Stanislaus bestond al enkele jaren. Voorheen waren we gevestigd op de Heurne met een bierwinkel. Op het moment dat het idee ontstaan is om een brouwerij te beginnen in de binnenstad, zijn we met het ondernemersloket van de gemeente in gesprek gegaan”, zo vertelt Marck.  

Van kerk naar brouwerij

“Voordat wij in 2017 gingen verbouwen was de gevel al in oude staat hersteld door Harry, de voormalige eigenaar. Samen met Squal [Reclame en ontwerpbureau, red.] zitten we op de bovenste verdieping, en waren verplicht een aparte ingang te hebben, zodat werknemers niet door de pub heen hoefden.” 

“Verder is de kerk een monumentaal pand. Tijdens de verbouwing, toen de vloer op de bovenste verdieping er al lag, bleek na de keuring van de monumentencommissie dat de vloer die wij daar hadden gelegd doorzichtig moest zijn. Dit had te maken met het bovenste raam waar zonlicht de begane grond moest bereiken. Naast dat het niet zo makkelijk is om een glazen vloer te plaatsen is het ook onwenselijk voor werknemers om een glazen vloer onder je bureau te hebben. Opletten geblazen met de kleding die je draagt!”  

Toch geen glazen vloer  

“Na veel wikken en wegen schoot de gemeente Enschede ons te hulp om de eis van de commissie voor een glazen vloer van tafel te krijgen. We hadden al veel contact gehad over het plan met de gemeente. De gemeente vond Stanislaus daarnaast een tof idee voor de binnenstad en wilde door de eis van de commissie het plan niet in de soep laten vallen.” 

Eerdere plannen voor een brouwerij in de kerk  

Voordat het pand verkocht werd was het in handen van Harry Lindeman, die er toevallig jaren geleden ook al een brouwerij in had willen hebben. We spraken af met Harry en vroegen hem naar zijn verhaal.  

“In de binnenstad van Haarlem staat sinds 2010 de brouwerij van Jopen. Ik vond het een leuk idee om Jopen naar Enschede te krijgen en zich ook te vestigen in de voormalige kerk aan de Stadsgravenstraat”, zo vertelt Harry. “De kerk stond al enkele jaren leeg en vanwege mijn horecaverleden zag ik dit wel zitten. Helaas was dit na lange onderhandelingen niet gelukt en ik heb het pand doorverkocht.” 

Menistenkerk voor-situatie

Gevel herstellen in ‘oude luister’ 

"Tussen twee buitenste muren bleken de originele gietijzeren kozijn te zitten. Niet helemaal ongeschonden, maar deze hebben we vervolgens op de oude plek kunnen herplaatsten. De torentjes en rozetten hebben we ook opgeknapt. Vervolgens is de entree naar het midden verplaatst.” 

“Via de gemeente kon ik gedeeltelijk subsidie krijgen voor het opknappen van de buitenkant van het pand. Ik had al eerder subsidie gebruikt voor de vergroening en de gedichtenroute in de Stadsgravenstraat. Wederom kon ook hier het Stimuleringsfonds de pot aanvullen. Deze keer voor de gevelverbetering.” 

Heb je ook een goed idee voor de binnenstad?  

Wil je kunst of groen toevoegen om het straatbeeld te verbeteren, heb je een activiteit voor de binnenstad in gedachten waar je subsidie voor kan gebruiken of wil je jouw pand in de binnenstad ook opknappen met behulp van de subsidie gevelverbetering?  

Heb je vragen? Neem contact met ons op

Onze collega’s Floris en Carolien staan voor je klaar voor meer informatie en om je vragen te beantwoorden via f.niemeijer@enschede.nl en c.v.snellenberg@enschede.nl.