Miranda en Herman zetten zich in voor trekpleister Usselo

28 juni 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Van doorrij-dorp tot toeristische trekpleister. Dat is de bijzondere metamorfose van Usselo in een notendop. Een dorp waar je eerder vooral snel doorheen reed, maar tegenwoordig een plek waar je graag voor omfietst. Dorpsbewoners Miranda Meerman en Herman Tabor delen hun trots.

Soms móet ze het gewoon weer even zien. Dan stapt ze weg van de werkplek in haar aan het dorpsplein gelegen Makelaardij Meerman. In Usselo heeft asfalt plaatsgemaakt voor klinkertjes en de oude schuur is omgetoverd tot Streekwinkel Hannink’s Dientje, compleet met levendig terras. Bistro Hanninkshof is er volledig opgebloeid. Fietsers en auto’s rijden nu over het klinkerstraatje. Het plein lijkt in niks meer op wat het ooit was. "Dan adem ik de sfeer en zie ik fietsers uitpuffen na een fietstocht. Het groen is prachtig aangeplant en wordt keurig onderhouden. Dan denk ik: wat ben ik blij dat Usselo haar dorpsplein terug heeft", vertelt Miranda.

Renovatie

Toen in 2018 de nieuwe N18 in gebruik werd genomen, werd de oude N18, die dwars door Usselo loopt, ‘afgewaardeerd’. Oftewel: teruggebracht tot een 60 kilometerweg. Tegelijkertijd besloot de gemeente Enschede in de kern van Usselo groot onderhoud uit te voeren aan de aangrenzende Usselerhofweg en Boekelosestraat. Aanjagers Miranda, de familie Roerink (eigenaar van Hannink’s Dientje) en vele anderen grepen het moment aan om het plein volledig te renoveren.

Hartverwarmend

De transformatie tot sfeervolle plek die het plein anno 2024 is, kostte flink wat bloed, zweet en tranen. Miranda: "We hebben heel wat uren bij elkaar gezeten. We knipten het project op in fases: een autoluwe zone, de school, de kerk en natuurlijk het plein. De betrokkenheid van de gemeenschap was hartverwarmend. Ik weet nog goed hoe we met 120 man bij elkaar zaten in de Grolsch brouwerij." Het proces kende veel betrokkenen: de gemeente, provincie, de familie Roerink en de dorpsbewoners. Het verliep niet alleen maar soepel, maar het resultaat is alles dubbel en dwars waard gebleken.

Toekomst

Als voorzitter van de Buurtkring vormt Herman de oren en ogen van het dorp. Zijn voorganger stak veel energie in de renovatie. Zelf is Herman apetrots op Usselo. "Ik heb nog nooit een negatief geluid over het dorpsplein gehoord. Natuurlijk blijven er aandachtspunten, zoals het zware verkeer dat wat gaten in de weg heeft veroorzaakt. Vroeger stopte hier niemand, nu wemelt het hier op een mooie dag van de mensen. Wat voor plannen we verder nog hebben? Nou, iets als de organisatie van een streekmarkt zou in de toekomst erg mooi zijn."

De agenda van West

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026externe-link-icoon te realiseren.