Münster en Enschede onderzoeken samenwerking rond duurzame technologieën

27 juni 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Gisteren ontvingen wij een groep technische collega’s van de Stadt Münster om kennis te maken met twee innovatieve ontwikkelingen in Enschede: 4Silence en Ecofalt. Het doel van dit bezoek was om de samenwerking op het gebied van duurzaamheid tussen Enschede en Münster te versterken.

We deelden ideeën en technologieën en maakten concrete plannen voor verdere samenwerking. De twee partnersteden werken al op meerdere thema’s samen. Dit bezoek is daar een mooi voorbeeld van.

Verschillende presentaties en bedrijfsbezoeken

Tijdens het bezoek woonden de delegaties verschillende presentaties bij en brachten zij bedrijfsbezoeken aan 4Silence en Ecofalt. Zo kregen de Münsterse collega’s meer informatie over de innovatieve geluidschermen van 4Silence. Daarnaast leerden ze meer over het duurzame asfaltalternatief van Ecofalt en de toepassingen van Biochar van de gemeente Enschede. 

Daarnaast gaf de gemeente een presentatie hoe wij berekenen hoeveel CO2 vrijkomt bij bouwprojecten, zodat we beter kunnen werken aan het verminderen van onze CO2-uitstoot.

4Silence: verkeersgeluid verminderen

4Silence uit Enschede maakt slimme oplossingen om verkeersgeluid te verminderen. Ze gebruiken hiervoor een speciale constructie die het geluid van richting kan laten veranderen zodat het minder storend is voor mensen die in de buurt wonen. Sander Lubberhuizen van de gemeente Enschede: “Het is echt mooi dat deze ontwikkeling nu eindelijk zo ver is doorontwikkeld en inmiddels ook in de officiële rekenprogramma’s is opgenomen”.

Ecofalt en biochar: duurzamere wegen 

Ook werken we in Enschede aan duurzamere wegen. Sander Lubberhuizen: “Wij hebben in Enschede als experiment biochar toegevoegd aan Ecofalt om hier wegen mee aan te kunnen leggen. Ecofalt is een duurzaam alternatief van asfalt. Omdat dit niet verwarmd hoeft te worden zoals normaal asfalt, stoot het minder CO2 uit. Biochar is eigenlijk houtskool. Het wordt gemaakt door biomassa te verhitten zonder zuurstof. Als combinatie blijkt dit goed te werken en zorgt het voor CO2-neutrale wegen. Een voorbeeld van zo’n CO2-neutraal fietspad is het fietspad aan de Parkweg in het centrum van Enschede.”

Verdere samenwerking

Tot slot bespraken de delegaties hoe ze in de toekomst samen kunnen werken aan duurzame projecten. Wordt vervolgd!