Nieuw energie neutraal schoolgebouw voor De Noorderkroon

05 september 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Basisschool De Noorderkroon (vrije school) is verhuisd van de Olieslagweg naar de Elferinksweg. Daar neemt De Noorderkroon woensdag 6 september een energie neutraal basisschoolgebouw in gebruik. Het gaat om het gebouw waar voorheen de openbare basisschool Stadsveld was gevestigd. Het pand is grondig verbouwd. Het is het eerste energie neutrale schoolgebouw in Enschede. 

De Noorderkroon luidt de opening woensdag letterlijk feestelijk in. Om 8.20 uur verzamelen leerlingen en hun ouders zich op het schoolplein. Daar wordt dan de “Waldorf100 klok” geluid. Dit is een verplaatsbare klok die de vrije scholen in Nederland gebruiken bij speciale gelegenheden. “Dit is zo’n speciale gelegenheid”, zegt directeur Brecht Drager. “Wij zijn enorm blij met dit prachtige gebouw. Wij zijn nu beter zichtbaar, en we hebben geen energiekosten meer. Binnenkort gaan we aan de slag met het schoolplein. Daar gaan we onder meer veel groen aanplanten, een moes- en pluktuin aanleggen en een waterpomp plaatsen. Dan zijn we helemaal een milieuvriendelijke school.”   

225 zonnepanelen en goede luchtverversing 

Het gebouw aan de Elferinksweg kreeg onder meer een “nieuw jasje” (isolerende schil). Daken zijn vervangen en geïsoleerd. Installaties zijn vernieuwd. Er zijn onder meer warmtepompen geplaatst. Er liggen 225 zonnepanelen op het dak. “Qua ambitieniveau hebben we de lat hoog gelegd”, zegt huisvestingsadviseur van adviesbureau Bouwmeester Rik de Jong.   

Behalve in energiemaatregelen is ook geïnvesteerd in goede verlichting en in de luchtkwaliteit in het gebouw. Zo is veel aandacht besteed aan de luchtverversing in de lokalen, zodat kinderen zich prettig voelen en zich beter kunnen concentreren. In totaal is ongeveer 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van het gebouw. De verbouwing duurde 1 jaar.  

Wethouder Harmjan Vedder van Onderwijshuisvesting feliciteert De Noorderkroon met het vernieuwde gebouw. “We hebben fors geïnvesteerd in het energie neutraal maken van het gebouw, en ook in zaken die moeten bijdragen aan het welzijn van de leerlingen. Een goed gebouw is een voorwaarde voor goed onderwijs. We kijken hoe dit bevalt, en dan zou deze school wel eens hét voorbeeld kunnen zijn voor andere schoolgebouwen in onze gemeente die aan vernieuwing toe zijn. Ik hoop dat de leerlingen en de leerkrachten zich er snel thuis zullen voelen.”