Nieuw openbaar toilet aan De Heurne geopend

10 januari 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

In het voorjaar van 2022 heeft de gemeente bewoners gevraagd mee te denken aan het Actieplan Binnenstad. Bij de Stem van Enschede konden bewoners ideeën aandragen die hierin werden opgenomen. Eén van de ideeën waar het meest op werd gestemd was meer openbare toiletten in de binnenstad. Afgelopen zomer kwam er meer subsidie beschikbaar in het Stimuleringsfonds waardoor dit idee nagejaagd kon worden.

Zondag 17 december heeft ondernemer Theo Willemsen een nieuw toilet- en servicepunt geopend aan winkelstraat De Heurne. De gemeente ging nog eens met hem in gesprek.

Druktebeeld bekeken vanaf terrasje 

Willemsen is al 12 jaar uitbater van de toiletten in de Klanderij. Hij werd benaderd door Carolien van de gemeente of hij nog een openbaar toilet wilde openen in de binnenstad. In eerste instantie zag hij dat niet zitten, omdat openbare toiletten niet altijd winstgevend zijn. “Het blijft altijd een gok. De marges zijn klein en de omzetbelasting is hoog” aldus Theo Willemsen. Toch bleek De Heurne 14 een druk punt. “Ik heb een aantal zaterdagen op een terrasje in de buurt gezeten om te kijken hoe veel mensen er langs kwamen.”

Subsidie maakte het aantrekkelijker

“Qua drukte zag ik het inmiddels wel zitten, maar ja, natuurlijk nog een behoorlijke investering. Dit winkelpand moest volledig omgebouwd worden naar een openbaar toiletgebouw.” 

Met de subsidie uit het Stimuleringsfonds werd het voor Willemsen aantrekkelijker om aan de slag te gaan. Daarmee kon namelijk een groot deel van de investering bekostigt worden. 

Naast toiletten ook een kolfhuiskamer

“Ja in Nederland is een openbaar toilet als deze uniek. Het is wel eens geprobeerd in Amsterdam aan de Kalverstraat maar die was niet zo luxe als deze.”  

Naast openbare toiletten en een infopunt van de gemeente worden er namelijk meerdere services aangeboden. “Er zit een invalidentoilet, een familietoilet, een kamer voor het verschonen van baby’s en een drinkwatertappunt. Daarnaast is er een kolfhuiskamer. Dat is een gezellig ingerichte ruimte voor het kolven en voeden van baby’s.” 

Samenwerking tussen ondernemers 

Bij gebruik van de openbare toiletten of een andere service betaal je een euro. De helft krijg je terug als waardebon. “Zo kan je voor twee kwartjes naar het toilet. De bonnen kun je vervolgens uitgeven in de Klanderij en aan De Heurne bij aangesloten winkeliers.” 

Ook een goed idee voor de binnenstad? 

Meer verlichting of groen toevoegen aan het straatbeeld, activiteiten in de binnenstad organiseren of uw gevel in de binnenstad opknappen?

Kijk op de webpagina subsidies voor de mogelijkheden. Voor meer informatie of eventuele vragen kunt u contact opnemen met Carolien via c.v.snellenberg@enschede.nl.