Nieuwe manier van afvalinzameling in de binnenstad

03 april 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Afval stand

De gemeente Enschede introduceert een nieuwe manier van afvalinzameling voor inwoners in de binnenstad.

Op afspraak haalt Twente Milieu met een elektrische bakfiets afval op achter de voordeur. Zij doet dat in samenwerking met Inzamelhelden. Deze samenwerking is een proef van een jaar.

“Met deze nieuwe manier van afvalinzameling werkt de gemeente aan een schoner en mooier straatbeeld door het terugdringen van bijplaatsingen en het verminderen van vrachtverkeer” vertelt wethouder Jeroen Diepemaat. “Dit draagt bij aan het doel van een uitstootvrije binnenstad in 2025.” 

Eerste reacties erg positief

De bakfietsen met het logo van InzamelHelden zijn al een tijdje in de binnenstad te zien. Sinds 1 februari wordt deze nieuwe manier van afvalinzameling namelijk al gebruikt voor afval van ondernemers in het centrum. Vanaf 3 april zet Twente Milieu de bakfietsen ook in voor de afvalinzameling bij inwoners in de binnenstad. 1050 personen hebben zich inmiddels aangemeld. In totaal komen er 1900 adressen in aanmerking voor de pilot. “Tot nu toe zijn de eerste reacties van de ondernemers erg positief. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het voor onze inwoners net zo’n succes wordt. Al met al is het een mooie stap richting een nog leefbaardere binnenstad.” 

Makkelijker afval scheiden

Inwoners kunnen een afspraak maken voor het ophalen van hun afval voor dezelfde of de volgende dag. Dit kan tot twee uur van tevoren via de webapp van InzamelHelden. De fietskoeriers halen verschillende afvalsoorten op: verpakkingen (plastic, blik en drankenkartons), papier, gfe (groente-, fruit- en etensresten), glas, kleine elektrische apparaten, textiel en restafval. Voor het restafval heb je een milieupas nodig, net als bij de ondergrondse container. De rest van de afvalsoorten wordt gratis opgehaald. Met deze nieuwe manier is het voor inwoners makkelijker om afval te scheiden en hoeven ze niet meer met zakken naar containers te lopen.

Binnenstad nog een stukje groener

De ondergrondse containers op het stadserf worden weggehaald. Inwoners kunnen – mochten ze niet met de app willen werken – nog wel gebruik maken van afvalcontainers net buiten het stadserf. “De ondergrondse containers die uit de binnenstad worden weggehaald, maken ruimte voor nog meer groen” laat Jeroen Diepemaat weten. “Ze worden namelijk vervangen door plantenbakken. In het voorjaar planten we daar als gemeente fris groen en vrolijke bloemen in. Zo wordt onze mooie binnenstad nog een stukje groener."