18.000 foto’s in beeldbank Stadsarchief: iedere maand één uitgelicht

23 november 2016

Stadsarchief Enschede heeft een mooie mijlpaal bereikt.

18.000 multimediale bestanden zijn er in de afgelopen jaren door enthousiaste vrijwilligers gedigitaliseerd en beschreven. Om dit te vieren én om meer bekendheid aan deze rijke collectie te geven, tonen vrijwilligers iedere maand hun favoriete foto uit de beeldbank. Eens per maand besteedt Tubantia ook aandacht aan deze foto's.

Stadsarchief Enschede beschikt over archieven en collecties waarin veel informatie te vinden is. In het stadhuis wordt hard gewerkt aan de digitalisering van archiefstukken en beeldmateriaal van de gemeente Enschede. Een groep van zo’n veertig vrijwilligers speelt hierin een grote rol. Alle vrijwilligers dragen op een waardevolle manier bij aan de stad Enschede door met verschillende projecten genealogische en historische informatie digitaal vrij te geven. 
12 vrijwilligers trakteren de komende maanden op zijn of haar favoriete foto uit de beeldbank van het stadsarchief. In de Beeldbank van het Stadsarchief kan iedereen online zoeken naar historische foto’s van Enschede. 

De eerste foto die wordt uitgelicht is een keuze van Wilfried de Klerk. Hij koos deze foto vanwege zijn bijzondere herinneringen aan het NS Station Enschede. 

'Foto station roept bijzondere herinneringen op' 
door: Wilfried de Klerk

"Deze foto van het NS-Station in Enschede roept bijzondere herinneringen op.
Het is het eerste beeld dat ik kreeg van deze stad toen ik in de namiddag van 23 september 1966 na een lange treinreis vanuit Zeeland voor het eerst voet zette op Enschedese bodem. 

Met mijn koffertje zocht ik het depot op van Van Gend en Loos waar mijn fiets die ik al eerder had verzonden op mij stond te wachten. Toen ik de koffer achter op de fiets had gebonden vervolgde ik mijn weg door deze voor mij nog vreemde stad.Beelden van de kale Boulevard en het Wooldrikspark met het prachtige hekwerk zitten nog steeds in mijn geheugen. En zo peddelde ik via de Rijksweg (nu de Gronausestraat) naar Glanerbrug waar ik een jaar woonde in het voormalige Olav-klooster in de Beekhoek. 

Omdat ik niet precies wist waar ik dit moest zoeken vroeg ik de weg aan de eigenaar van Café Dikke Toon aan de Kerkstraat die me de goede kant op wees. Dat jaar Glanerbrug zorgde ervoor dat ik na mijn theologiestudie in Nijmegen in 1973 terugkeerde naar Enschede, waar ik nooit meer wegging. Hoe een Zeeuw een Tukker werd!"

[Dit stuk heeft ook in de TC Tubantia van 17 november 2016 gestaan]