Aanpak gemeente Enschede en politie effectief

18 juni 2017

Gemeente Enschede en politie zijn tevreden over het resultaat van het demonstratieverbod. Het beeld is dat het demonstratieverbod en de maatregelen die de politie en de gemeente hebben getroffen om te voorkomen dat actievoerders van verschillende groeperingen alsnog naar Enschede zouden komen de meeste demonstranten hebben afgeschrikt.

In het centrum van Enschede was vandaag zichtbaar veel politie op de been omdat er ondanks het demonstratieverbod toch veel groeperingen aankondigden naar Enschede af te zullen reizen. Het demonstratieverbod was afgekondigd omdat Fortress Europe, No Nazi's in Enschede en Enschede Tegen Racisme wilden demonstreren en er als gevolg daarvan een confrontatie tussen diverse groeperingen dreigde plaats te vinden. Na het instellen van het verbod heeft de melder ervoor gekozen om géén toetsing aan te vragen bij de voorzieningenrechter, in plaats daarvan werd opgeroepen om tóch naar Enschede te komen onder de titel van “Project-X Enschede”.

Enschede is aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden heeft. Demonstranten zijn zoveel mogelijk opgevangen voordat ze de Enschedese binnenstad bereikten. Er zijn digitale borden in de stad en bij de toegangswegen geplaatst waarop staat: demonstreren verboden, in Nederlands en Duits.

De politie heeft 10 aanhoudingen verricht om verschillende redenen, waaronder wapenbezit. 80 mensen zijn teruggestuurd. Uit meerdere analyses bleek dat de beoogde demonstraties in de oorspronkelijke vorm een aantrekkingskracht hadden op enkele honderden demonstranten uit binnen- en buitenland. Het verbod heeft veel demonstranten afgehouden naar Enschede te komen. Echter, een fanatiek deel had aangegeven het moment aan te grijpen voor harde confrontaties. Omdat er vooraf verschillende alternatieve routes werden gedeeld om naar de Oude Markt te kunnen komen moest de politie op alles voorbereid zijn. Een sterke en zichtbare aanwezigheid in de stad was één van de aangekondigde maatregelen, om relschoppers te ontmoedigen acties te ondernemen.