Actuele informatie over coronavirus

09 april 2020

Op deze pagina vindt u onze laatste nieuwsberichten over het coronavirus. Kijk voor een overzicht van al onze informatie en de gevolgen van het coronavirus voor inwoners en ondernemers op enschede.nl/corona.

Ondersteuningsmaatregelen rondom corona

9 april 2020 - De gemeente heeft een aantal maatregelen genomen om ondernemers, verenigingen en culturele instellingen tegemoet te komen in deze vreemde tijden die het coronavirus veroorzaakt. Lees meer

Opvanglocatie coronapatiënten beschermd wonen en maatschappelijke opvang

9 april 2020 - Voor mensen in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen die niet in quarantaine en isolatie kunnen binnen de Twentse locatie waarin zij verblijven, wordt aan de Zuidkampweg in Enschede een tijdelijke Twentse locatie ingericht om te kunnen uitzieken. Het streven is om op 10 april 2020 deze tijdelijke locatie gereed te hebben. Lees meer

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

31 maart 2020 - Het kabinet heeft 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Lees meer.

Afgeslankte markt op zaterdag en dinsdag

27 maart 2020 - Op zaterdag 28 maart is weer een warenmarkt op het Van Heekplein. Er wordt dan een kleine markt gehouden met maximaal 10 kramen. Vanuit de kramen worden alleen levensmiddelen verkocht. Lees meer.

Aangescherpte noodverordening van kracht

26 maart 2020 - De plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Twente, Arjen Gerritsen, heeft 26 maart de aangescherpte noodverordening ondertekend. Met deze noodverordening wordt uitvoering gegeven aan de aangescherpte maatregelen met betrekking tot samenkomsten, evenementen en contactberoepen die op 23 maart door het kabinet zijn afgekondigd. De aangescherpte maatregelen hebben als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken. Lees meer over de aangescherpte noodverordening via de Veiligheidsregio Twente

In de aangescherpte noodverordening van 26 maart is besloten dat vakantieparken, campings en camperplaatsen in Twente gesloten worden. Lees meer.

Uitbreiding Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) tijdens Coronacrisis

26 maart 2020 - Bent u aanbieder van zorg of ondersteuning aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking? Dan kunt u wellicht gebruik maken van de uitgebreide Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) van het ministerie van VWS. Lees meer.

Informatie voor anderstaligen

26 maart 2020 - De Rijksoverheid heeft de maatregelen tegen het coronavirus ook vertaald voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Kijk op rijksoverheid.nl voor de diverse posters; onder meer in het Arabisch, Engels en het Turks. Daarnaast is er ook informatie in verschillende talen voor ondernemers en het onderwijs.

Sinds donderdag 26 maart is er de Corona Helpdesk Statushouders. Asielzoekers, ongedocumenteerden en statushouders kunnen iedere dag van 14:00 – 16:00 uur de Helpdesk (Tel. 085 - 580 8800) bellen. Meer informatie is te lezen in de flyer die er in het NederlandsTigrinya en Arabisch is.

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

23 maart 2020 - Het kabinet heeft maandag 23 maart aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Lees hier meer wat ze voor jou betekenen.

Open brieven burgemeester Onno van Veldhuizen

23 maart 2020 - Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft enkele open brieven geschreven om de inwoners van Enschede een hart onder de riem te steken, ze te informeren en ze op te roepen mee te helpen het coronavirus een halt toe te roepen.

Enschede zet extra capaciteit in om bijstandsaanvragen binnen 4 weken af te handelen

19 maart 2020 - In Enschede zetten we vanaf 19 maart extra capaciteit in om aanvragen voor bijstandsuitkeringen zoveel mogelijk binnen 4 weken af te handelen. Lees meer.

Sportparken Enschede per direct gesloten

18 maart 2020 - Gemeente Enschede, Sportaal en betrokken partners hebben gezamenlijk besloten de sportparken per direct te sluiten. De sluiting geldt tot tenminste 6 april.

Alle raadsbijeenkomsten en vergaderingen afgelast t/m 6 april

17 maart 2020 - Alle openbare (raads-)vergaderingen/ technische sessies en randprogramma’s die gepland staan tot en met 6 april zijn geannuleerd. Lees hier voor meer informatie.

Daarnaast zijn ook alle geplande hoorzittingen in het kader van bezwaarschriften tot en met 6 april afgelast.

Maatregelen Wijkteams Enschede tegen verspreiding coronavirus

13 maart 2020 - Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken volgen de Wijkteams Enschede de richtlijnen van het kabinet. Lees meer over deze maatregel in het volledige nieuwsbericht.

Meer weten over het coronavirus?

Bekijk een van de volgende websites:

Het RIVM en de GGD bieden u betrouwbare informatie over het coronavirus en de risico’s. Ze vertellen bijvoorbeeld ook wanneer het wel of niet verstandig is om uw huisarts te bellen. Daarnaast verwijzen ze voor aanvullende informatie (zoals reisadvies) naar andere websites.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden en verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. De volgende vijf adviezen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Was uw handen regelmatig,
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg,
  • Raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
  • Geen handen schudden.
  • Blijf thuis, zeker als je verkoudheidsklachten krijgt.

In onderstaande video ziet u wat u kan doen om besmetting en verspreiding te voorkomen: