Actuele informatie over coronavirus

30 maart 2020

Op deze pagina vindt u actuele informatie over het coronavirus. 

In English

Auf Deutsch

Bekijk de meest actuele informatie over de status van het coronavirus in Nederland, maatregelen en advies, of bekijk wat u zelf kan doen.

Gevolgen voor de gemeentelijke dienstverlening

Werkgevers en ondernemers

Bekijk informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers.

Scholen en kinderopvang

Alle scholen en kinderopvanglocaties zijn gesloten. Lees meer over de gevolgen voor onderwijs en kinderopvang, waaronder noodopvang en 24-uursopvang.

Gevolgen voor de gemeenteraad

Bekijk gevolgen coronacrisis voor het functioneren van de gemeenteraad.

Noodverordening van kracht

De noodverordening betekent dat politie en gemeenten inwoners kunnen aanspreken als ze zich niet aan de regels houden. Soms is het ook nodig om strenger op te treden en bijvoorbeeld een boete te geven. Het is dus belangrijk dat iedereen de regels zo goed mogelijk naleeft. Wees verantwoordelijk, zoek geen grote groepen op, beperk sociaal contact en houd minstens 1,5 meter afstand van elkaar. Alleen dan kunnen we de verdere verspreiding van het coronavirus beperken!

In de noodverordening is ook besloten dat vakantieparken, campings en camperplaatsen gesloten worden. Dit is gedaan om te voorkomen dat er een extra toestroom van toeristen en recreanten naar Twente komt.

Lees de noodverordening via de website van de Veiligheidsregio Twente

Nieuwsberichten over het coronavirus

Afgeslankte markt op zaterdag en dinsdag - 27 maart 2020

Op zaterdag 28 maart is weer een warenmarkt op het Van Heekplein. Er wordt dan een kleine markt gehouden met maximaal 10 kramen. Vanuit de kramen worden alleen levensmiddelen verkocht. Lees meer.

Aangescherpte noodverordening van kracht - 26 maart 2020

De plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Twente, Arjen Gerritsen, heeft 26 maart de aangescherpte noodverordening ondertekend. Met deze noodverordening wordt uitvoering gegeven aan de aangescherpte maatregelen met betrekking tot samenkomsten, evenementen en contactberoepen die op 23 maart door het kabinet zijn afgekondigd. De aangescherpte maatregelen hebben als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken. Lees meer over de aangescherpte noodverordening via de Veiligheidsregio Twente

Vakantieparken, campings en camperplaatsen in Twente worden gesloten

In de aangescherpte noodverordening van 26 maart is besloten dat vakantieparken, campings en camperplaatsen in Twente gesloten worden. Lees meer.

Uitbreiding Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) tijdens Coronacrisis - 26 maart 2020

Bent u aanbieder van zorg of ondersteuning aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking? Dan kunt u wellicht gebruik maken van de uitgebreide Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) van het ministerie van VWS. Lees meer.

Informatie voor anderstaligen - 25 maart 2020

De Rijksoverheid heeft de maatregelen tegen het coronavirus ook vertaald voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Kijk op rijksoverheid.nl voor de diverse posters; onder meer in het Arabisch, Engels en het Turks. Daarnaast is er ook informatie in verschillende talen voor ondernemers en het onderwijs.

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen - 23 maart 2020

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Lees hier meer wat ze voor jou betekenen.

Open brieven burgemeester Onno van Veldhuizen - 23 maart 2020

Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft enkele open brieven geschreven om de inwoners van Enschede een hart onder de riem te steken, ze te informeren en ze op te roepen mee te helpen het coronavirus een halt toe te roepen.

Enschede zet extra capaciteit in om bijstandsaanvragen binnen 4 weken af te handelen - 19 maart 2020

In Enschede zetten we vanaf 19 maart extra capaciteit in om aanvragen voor bijstandsuitkeringen zoveel mogelijk binnen 4 weken af te handelen. Lees meer.

Sportparken Enschede per direct gesloten - 18 maart 2020

Gemeente Enschede, Sportaal en betrokken partners hebben gezamenlijk besloten de sportparken per direct te sluiten. De sluiting geldt tot tenminste 6 april.

Alle raadsbijeenkomsten en vergaderingen afgelast t/m 6 april - 17 maart 2020

Alle openbare (raads-)vergaderingen/ technische sessies en randprogramma’s die gepland staan tot en met 6 april zijn geannuleerd. Lees hier voor meer informatie.

Daarnaast zijn ook alle geplande hoorzittingen in het kader van bezwaarschriften tot en met 6 april afgelast.

Maatregelen Wijkteams Enschede tegen verspreiding coronavirus - 13 maart 2020

Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken volgen de Wijkteams Enschede de richtlijnen van het kabinet. Lees meer over deze maatregel in het volledige nieuwsbericht.

Meer weten over het coronavirus?

Bekijk een van de volgende websites:

Het RIVM en de GGD bieden u betrouwbare informatie over het coronavirus en de risico’s. Ze vertellen bijvoorbeeld ook wanneer het wel of niet verstandig is om uw huisarts te bellen. Daarnaast verwijzen ze voor aanvullende informatie (zoals reisadvies) naar andere websites.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden en verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. De volgende vijf adviezen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Was uw handen regelmatig,
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg,
  • Raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
  • Geen handen schudden.
  • Blijf thuis, zeker als je verkoudheidsklachten krijgt.

In onderstaande video ziet u wat u kan doen om besmetting en verspreiding te voorkomen: