Actuele informatie over coronavirus

29 mei 2020

Op deze pagina vindt u onze laatste nieuwsberichten over het coronavirus. Kijk voor een overzicht van al onze informatie en de gevolgen van het coronavirus voor inwoners en ondernemers op enschede.nl/corona.


Laatste nieuws met betrekking tot het coronavirus

Terrassen open per 1 juni

29 mei 2020 - Om horecaondernemers zoveel mogelijk tegemoet te komen staat de gemeente uitbreiding van de terrassen toe waar dat mogelijk is. Lees meer over het terrassenplan en andere maatregelen in de binnenstad.

Persmoment 27 mei: actuele routekaart coronamaatregelen

27 mei 2020 - De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, blijft op hoofdlijnen van kracht. Bekijk de actuele routekaart met versoepelingen van de corona-maatregelen.

Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen

19 mei 2020 - De coronamaatregelen worden per 1 juni verder versoepeld. Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stapsgewijs meer ruimte. Meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden is te vinden op Rijksoverheid.nl.

Stapsgewijs meer ruimte in het openbare leven

6 mei 2020 - Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Lees meer

Vergaderingen gemeenteraad en commissies gaan voorlopig online door

1 mei 2020 - In ieder geval tot en met de raadsvergadering van maandag 25 mei worden alle openbare vergaderingen online gehouden en zijn ze live (en achteraf) te volgen via de livestream op www.enschede.nl/bestuur. Lees meer

Meer ruimte voor marktondernemers

1 mei 2020 - Er komt met ingang van zaterdag 2 mei opnieuw extra ruimte voor marktondernemers in de binnenstad van Enschede op dinsdag en zaterdag. Lees meer

Versoepelde regels buitensport voor 18 jaar en ouder

29 april - Vanaf 11 mei mag ook iedereen ouder dan 18 jaar weer buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook hier geldt: alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers en kantines blijven gesloten. Evenementen zijn verboden tot 1 september. Sportwedstrijden zijn vanaf 1 september weer mogelijk, maar zonder publiek. Sport- en fitnessclubs en binnensport blijven gesloten tot 1 september, uitgezonderd instellingen voor topsport.

Versoepelde regels voor kinderen en jongeren

 • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Lees meer.

In de financiële problemen door corona? Of heeft u tijdelijk minder geld?

29 april - Kijk of u gebruik kunt maken van de regelingen die er zijn of blader door de digitale corona-editie van de Nibud Geldkrant. 
Lees meer

Versoepelde maatregelen sportaanbieders

24 april - Op dinsdag 21 april heeft premier Rutte verteld wat er verandert. Veel maatregelen zijn verlengd, maar voor kinderen en jongeren komt er iets meer ruimte. Belangrijke maatregelen die voor de sport gelden vanaf 29 april

 • Kinderen en jongeren krijgen meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.

Lees meer

Tweede zaterdagmarkt in Enschede

16 april 2020 - Er komt met ingang van zaterdag 18 april a.s. tijdelijk een extra markt in de binnenstad van Enschede. Lees meer.

Wijkteams bieden online ondersteuning

15 april 2020 - De coronacrisis zorgt ervoor dat we ons allemaal moeten houden aan strenge maatregelen om te voorkomen dat we het virus nog verder verspreiden. Voor de wijkteams betekent dit dat we nog steeds ondersteuning bieden, maar dan op een andere manier. Lees meer

Contactmogelijkheden

15 april 2020 - Afstand houden en toch met elkaar in contact blijven? Vanwege het coronavirus is het advies om afstand te houden en vooral thuis te blijven. U kunt u daardoor geïsoleerd of eenzaam voelen. Iedereen heeft toch sociaal contact nodig? Ook de inwoners van Enschede. Wat zijn de mogelijkheden als u niet zo digitaal vaardig bent? Lees meer

Ondersteuningsmaatregelen rondom corona

9 april 2020 - De gemeente heeft een aantal maatregelen genomen om ondernemers, verenigingen en culturele instellingen tegemoet te komen in deze vreemde tijden die het coronavirus veroorzaakt. Lees meer

Opvanglocatie coronapatiënten beschermd wonen en maatschappelijke opvang

9 april 2020 - Voor mensen in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen die niet in quarantaine en isolatie kunnen binnen de Twentse locatie waarin zij verblijven, wordt aan de Zuidkampweg in Enschede een tijdelijke Twentse locatie ingericht om te kunnen uitzieken. Het streven is om op 10 april 2020 deze tijdelijke locatie gereed te hebben. Lees meer

Uitbreiding Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) tijdens Coronacrisis

26 maart 2020 - Bent u aanbieder van zorg of ondersteuning aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking? Dan kunt u wellicht gebruik maken van de uitgebreide Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) van het ministerie van VWS. Lees meer.

Informatie voor anderstaligen

26 maart 2020 - De Rijksoverheid heeft de maatregelen tegen het coronavirus ook vertaald voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Kijk op rijksoverheid.nl voor de diverse posters; onder meer in het Arabisch, Engels en het Turks. Daarnaast is er ook informatie in verschillende talen voor ondernemers en het onderwijs.

Sinds donderdag 26 maart is er de Corona Helpdesk Statushouders. Asielzoekers, ongedocumenteerden en statushouders kunnen iedere dag van 14:00 – 16:00 uur de Helpdesk (Tel. 085 - 580 8800) bellen. Meer informatie is te lezen in de flyer die er in het NederlandsTigrinya en Arabisch is.

Enschede zet extra capaciteit in om bijstandsaanvragen binnen 4 weken af te handelen

19 maart 2020 - In Enschede zetten we vanaf 19 maart extra capaciteit in om aanvragen voor bijstandsuitkeringen zoveel mogelijk binnen 4 weken af te handelen. Lees meer.

Meer weten over het coronavirus?

Bekijk een van de volgende websites:

Het RIVM en de GGD bieden u betrouwbare informatie over het coronavirus en de risico’s. Ze vertellen bijvoorbeeld ook wanneer het wel of niet verstandig is om uw huisarts te bellen. Daarnaast verwijzen ze voor aanvullende informatie (zoals reisadvies) naar andere websites.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden en verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. De volgende vijf adviezen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

 • Was uw handen regelmatig,
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg,
 • Raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
 • Geen handen schudden.
 • Blijf thuis, zeker als je verkoudheidsklachten krijgt.

In onderstaande video ziet u wat u kan doen om besmetting en verspreiding te voorkomen: