Alifa Bike Works: "Heel gewoon op straat"

11 juli 2017

Drie jaar geleden is Pascal Dijkman (jeugdwerker Alifa Zuid) begonnen met het opzetten van een kleine fietswerkplaats in de wijk Stroinkslanden.

De Woonplaats stelde een locatie ter beschikking en de wijkraad het gereedschap. Eén middag in de week repareerden jongeren fietsen van wijkbewoners. Door de samenwerking aan te gaan met Aschwin Bergsma (jeugdwerker Alifa Centrum) is de fietswerkplaats uitgegroeid tot "Heel gewoon op straat". Een activiteit waarmee de jongeren en jeugdwerker(s) in de maanden mei t/m oktober op verschillende plekken in de gehele stad reparaties aan tweewielers uitvoeren. De wijkbewoners betalen een kleine vergoeding voor de reparaties waarmee de jeugdwerkers jongeren zakgeld kunnen betalen.

Tijdens de bezoeken in de wijken van Enschede komen de jeugdwerkers en jongeren met veel mensen in contact. Jongeren leren hiermee sociale vaardigheden en omgangsvormen. Daarnaast gaat er altijd iemand mee die inzet heeft op het gebied van opvoedingsondersteuning en /of wijkwerk. Zo kunnen bewoners ook terecht voor vragen rondom opgroeien, opvoeden, leefbaarheid, activering en participatie.

Zaterdag 8 juli kreeg een aantal jongeren een certificaat uitgereikt.

Dit jaar heeft Alifa Bike Works de kans gekregen om een locatie te openen in de Performance Factory (in het voormalige Polaroid gebouw). Door een vaste locatie in het centrum krijgt Alifa Bike Works een echt karakter! Zo kunnen jongeren in de nabije toekomst ook doordeweeks in de winkel en werkplaats aan de slag. De opening van de locatie zal aan het eind van het jaar plaatsvinden.

Om deel te nemen aan dit project dienen jongeren een scholing te volgen. Deze wordt gegeven door de jeugdwerkers (beiden fietsenmakers in hart en nieren) zelf. Vorig jaar hebben 9 jongeren hun basis fietstechniek diploma behaald. Dit jaar hebben 7 jongeren hun basis fietstechniek diploma en zijn er 2 jongeren die hun diploma voor gevorderden hebben behaald.

Bekijk hier het filmpje