Bewegend leren op schoolplein Stroinkslanden

01 september 2016

Nieuw educatief speeltoestel

Op woensdag 31 augustus 2016 openden kinderen van basisscholen De Regenboog en Het Stroink in Enschede het nieuwe educatieve Yalp Memo speeltoestel op hun schoolplein. Al spelende lieten zij zien hoe dit toestel werkt. Enschede is de tweede stad in Nederland waar dit toestel in deze uitvoering, met medewerking van Quest geplaatst is.

Het digitale speeltoestel draait om plezier maken, maar staat ook boordevol rekensommen, een alfabetspel en 500 quizvragen. Het populair wetenschappelijk magazine Quest werkte mee aan de spelinhoud. “Het is voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk dat zij spelen, bewegen en leren. Dit speeltoestel biedt kinderen alle drie tegelijk en het wedstrijdelement maakt het ook nog eens spannend. Het is fijn dat er in Zuid zo’n toestel voor kinderen beschikbaar is”, aldus wethouder Jurgen van Houdt. Dit is een van de laatste onderdelen uit het project Stroinkslanden 2015.

Bewegend leren

Het speeltoestel bestaat uit 7 pilaren met een touchscreen. Met één druk op de knop kunnen kinderen kiezen uit actieve, educatieve spellen. Kinderen die veel bewegen pikken de lesstof beter op én onthouden die beter. En dat is precies waar het Quest-speeltoestel, genaamd Yalp Memo, op inhaakt. De gemeente Enschede stimuleert daarom het bewegend leren.

Op een leuke manier wijzer

Magazine Quest is verantwoordelijk voor de spelinhoud met 500 quizvragen. Kan een dier links- of rechtspotig zijn? Kun je oranje worden door het eten van wortels? Kun je aan twee dingen tegelijk denken? Hoofdredacteur Thomas Hendriks: "Kinderen in de bovenbouw hebben grote interesse in digitale media. Met dit speeltoestel willen we de kinderen en jeugd verwonderen en motiveren zelf vragen te stellen en antwoorden te zoeken. Iedere school die interesse heeft in aanschaf van dit toestel kan dit bij ons aangeven." Quest blijft nieuwe quizvragen bedenken als uitbreiding op de bestaande spelinhoud. "We kunnen vragen koppelen aan thema’s of competities tussen de scholen organiseren." Via internet worden deze automatisch op het toestel gezet, zodat kinderen nooit uitgeleerd raken.

 

Bekijk de video: https://youtu.be/VuXnRCfO-aw of yalp.nl/memo