Burgemeester onthaald in Dalian "met overweldigende warmte"

26 juni 2017

Burgemeester Onno van Veldhuizen is vandaag gestart met een vijfdaags werkbezoek aan Dalian, de  Chinese zusterstad van Enschede.

Van Veldhuizen in Dalian bij expositieOp uitnodiging van Burgemeester Xiao Shenfeng  zal hij dinsdag tot en met donderdag deelnemen aan het prestigieuze World Economic Forum, de zomervariant van het jaarlijkse wereldcongres in Davos.  Hij ontmoet daarbij de wereldtop uit het bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Zo’n 2000 deelnemers bespreken het thema van dit congres: hoe kunnen innovatie, wetenschap en technologie zo goed mogelijk ten dienste gesteld worden aan de maatschappij.

Voor de burgemeester is dit het eerste bezoek aan China. Onno van Veldhuizen:

“Vandaag bezochten we een basisschool, hadden we gesprekken met The Foreign Office van de stad, met de Chamber of commerce en brachten we een bezoek aan de Exhibition Centre. Daar kreeg je een prachtig technisch inkijkje in strategie en uitvoering van Dalian. Een snel groeiende stad met 6,1 miljoen inwoners, met drie havens en twee vliegvelden, die in China toch maar middelgroot is. Men heeft er een immens gebouw met prachtige maquettes aan gewijd. Tussen nu en 2020 zullen er rond 100 miljoen mensen meer in Chinese steden gaan wonen. Hoe doe je dat?
We worden hier met overweldigende warmte en respect onthaald terwijl we veel meer te leren dan te onderwijzen hebben. Wat China in de afgelopen 35 jaar heeft klaargespeeld is een Wirtschaftswunder in het kwadraat.”

Sinds acht jaar werken Enschede - Twente en Dalian samen op het gebied van economie, onderwijs en cultuur. Dat is alleen maar gegroeid, en beide partners vinden de stedenband van grote waarde. Ook de landelijke regering in Beijing erkent de status. De beide burgemeesters benadrukken hun vriendschapsband deze week nog eens formeel door een Memorandum of Understanding te ondertekenen.

Zakendoen in de nog altijd groeiende wereldeconomie van China is bijna onmogelijk zonder goede overheidsrelaties. In de afgelopen jaren heeft Enschede een stevig netwerk opgebouwd met de miljoenenstad Dalian. Dat biedt uitstekende kansen voor Twentse bedrijven, maar ook voor onderwijs, cultuur en sport.

De komende dagen zal burgemeester Van Veldhuizen kort verslag doen van zijn ervaringen in Dalian.