Camerahandhaving in de binnenstad van Enschede

28 augustus 2019

Op 2 september 2019 neemt de gemeente Enschede het camerasysteem met kentekenherkenning in gebruik.

Dit systeem checkt automatisch of een auto, vrachtwagen of motor de juiste ontheffing heeft om het Stadserf op te rijden. De gemeente doet dit om de overlast van auto’s in de binnenstad tegen te gaan. De aanpak voor overlast van scooters volgt later. Wie buiten de toegestane tijden op het Stadserf rijdt zonder ontheffing, ontvangt een boete.

Het Stadserf is en blijft tussen 07:00 – 11:00 uur voor iedereen vrij toegankelijk

De regels zijn niet veranderd. Voor het op- of afrijden van het Stadserf buiten deze tijden krijgt u, als u geen ontheffing heeft, vanaf 2 september automatisch een boete.

Wilt u vóór 07:00 uur het Stadserf oprijden, of ná 11:00 uur het Stadserf verlaten? Dan heeft u een ontheffing nodig.

Dit kan een ontheffing zijn voor langere tijd, of juist een ontheffing voor een dag. Dit geldt ook voor (uw) leveranciers.

Let op: een ontheffing voor het Stadserf is geen parkeerontheffing. Ook is een gehandicaptenparkeerkaart geen ontheffing om het Stadserf mee op te rijden.

De binnenstad moet prettig blijven om te wonen, te winkelen of te ondernemen.

Onnodig veel verkeer draagt daar niet aan bij. Voorlopig controleren we alleen op ontheffingen. En op het volgen van de rijrichting.

Boetes worden verstuurd vanuit het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)

 De hoogte van de boetes zijn landelijk bepaald. Het op- en afrijden van het Stadserf zonder ontheffing (“negeren geslotenverklaring”) kost € 95 excl administratiekosten. Het van de verkeerde kant in- of uitrijden van het Stadserf kost € 140 excl administratiekosten. Meer informatie over ontheffingen en het camerasysteem op enschede.nl/stadserf. Hier vindt u alles over:

  • het aanvragen, verlengen of wijzigen van een ontheffing;
  • uw huidige ontheffing;
  • welke wegen u kunt gebruiken om het Stadserf in- of uit te rijden (Niet alle uitgangen zijn ingangen. Tegen de rijrichting in rijden leidt ook tot een boete).;
  • camerahandhaving van de toegang tot het Stadserf.