Deelnemers NIX18 Enschede boeken fraai resultaat

14 oktober 2019

Extra aandacht voor de leeftijdsgrens van 18 jaar bij de verkoop van alcoholhoudende drank in de horeca, werkt.

Vijftien horecabedrijven in de binnenstad nemen deel aan het project NIX18 Enschede. Daarbij wordt het personeel extra getraind op het hanteren van de leeftijdsgrens van 18 jaar. In het derde kwartaal 2019 werd, tijdens het onderzoek, in 70% van de gevallen geen alcoholhoudende drank verstrekt aan een minderjarige mystery guest. Daarmee scoorde de groep veel beter dan de 18% die eind 2018 in de Enschedese horeca werd gemeten.

Kwaliteitsmethodiek werkt

Eind 2018 bleek uit onderzoek dat het slecht gesteld was met het hanteren van de juiste leeftijdsgrens in de Enschedese horeca. In slechts 18% van de gevallen werd aan een minderjarige mystery guest geen alcoholhoudende drank verkocht. Dat was voor de gemeente reden om met de horecaondernemers in gesprek te gaan met het doel de aandacht voor de leeftijdsgrens van 18 jaar fors te verbeteren. Behalve verscherpt toezicht en handhaving door de gemeente, werd ook een zogenoemde Kwaliteitsmethodiek aangeboden. Daarin wordt het personeel van deelnemende bedrijven getraind en gecontroleerd op naleving van de leeftijdsgrens. In het eerste halfjaar dat deze methodiek gebruikt wordt zien de deelnemende bedrijven een forse verbetering van het toepassen van de juiste leeftijdsgrens.

Gemeente is gestart met extra toezicht

Sinds juli van dit jaar is de gemeente begonnen met extra controles op de naleving van de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar. Inmiddels zijn de eerste boetes (90 euro voor een minderjarige klant en 1360 euro voor de exploitant) uitgedeeld. De extra inzet van handhavers zal het komende jaar worden voortgezet. Horecabedrijven die nog niet aan het project deelnemen, kunnen zich de hele maand oktober nog opgeven voor het tweede halfjaar. Zij draaien dan het laatste kwartaal 2019 en het eerste kwartaal 2020 mee en verkleinen de kans op een fikse boete.

Aanmelden kan met een mailtje naar NIX18@enschede.nl. De kosten voor een half jaar bedragen 165,- euro, inclusief een gezamenlijke bijdrage van 75,- euro van Koninklijke Horeca Nederland, de VHSE en  de gemeente Enschede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelnemende horecabedrijven NIX18 Enschede

Big Belly’s, Bij Flip, Bluff, De Kater, Eetcafé LP, Fabels, Fellini, Metropool, Molly Malone, Novi, Paddy’s, Sam Sam, The Rocks, Shooters en VHSE/Evenementen.