Digitale klok en wijzerplaat vervangen analoge klok stadhuis Enschede

31 maart 2017

Het stadhuis van Enschede is gebouwd in 1930 en was destijds haar tijd ver vooruit. Helaas laat het uurwerk van de toren de laatste tijd gebreken zien. Daarom overweegt de gemeente om het gehele uurwerk, en de daarbij behorende wijzerplaat, te vervangen door een digitaal exemplaar.

Tijdens het Booster Festival, zaterdagavond in de burgerzaal van het stadhuis, kunnen inwoners hierover hun mening geven.

Door de gekozen technologie geeft het uurwerk gegarandeerd in de komende 100 jaar de juiste tijd aan (met een mogelijke afwijking van 0,02 %). Daarbij zal het uurwerk op duurzaam opgewekte energie lopen en wetenschappers van de Universiteit Twente hebben berekend dat de zichtbaarheid met ca. 5 km wordt verbeterd.

UT ontwikkelt speciale App

De UT heeft aangeboden om een App te ontwikkelen die men kan downloaden op een mobiele telefoon. Op die manier kan iedereen, ook in zustersteden Palo Alto (V.S.) en Dalian (China), de Enschedese tijd bij zich dragen.

“We zijn blij met deze mogelijkheid om continue te kunnen innoveren,” aldus het College van B&W. “Enschede loopt voorop waar het kan en wijst de weg, ook als het gaat om wijzerplaatinnovatie.”

Discussie tijdens Booster Festival

Dit weekend vindt de vierde editie van het Booster Festival plaats. De burgerzaal van het stadhuis is één van de 13 locaties in de stad waar de 35 acts optreden. Op zaterdagavond is er gelegenheid om met elkaar over de digitalisering van de klok van gedachten te wisselen. Door het inzetten van een brede maatschappelijke discussie zal het draagvlak stijgen. Initiatieven vanuit de samenleving kunnen bijdragen aan het succes.