Eerste burgerbesluit van Nederland in Enschede genomen

12 november 2017

Het allereerste burgerbesluit van Nederland is zaterdag 11 november genomen in Enschede. 

Van 6 voorstellen hoe in de toekomst om te gaan met vuurwerk zijn er uiteindelijk 3 aangenomen. Deze voorstellen zijn aan de burgemeester aangeboden die de komende tijd gaat beoordelen hoe ze kunnen worden uitgevoerd en wat daarvoor nodig is.

De 3 aangenomen voorstellen zijn:

  • Voorlichting (in het algemeen)
  • Voorlichting (specifiek voor scholieren)
  • Vuurwerkvrije zones

Slotbijeenkomst

Tijdens de slotbijeenkomst werd het ochtendgedeelte ingevuld met presentaties van de 6 werkplaatsen, die voor panels bestaande uit inwoners, experts en politici konden benadrukken waarom hun voorstel meegenomen moest worden. In de middag volgde een plenaire vergadering waar 73 stemgerechtigde Enschedeërs kozen voor de genoemde 3 voorstellen.

G1000

De Stadsdialoog Vuurwerk werd sinds 10 juni gevoerd via de methode van G1000, een landelijk platform voor democratische vernieuwing. Op basis van alle ideeën die toen op tafel kwamen zijn uiteindelijk de 6 werkplaatsen gevormd. In de afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan de voorstellen die op stadsdialoogvuurwerk zijn na te lezen. De burgemeester dankte daarom alle werkplaatsleden voor hun inspanningen om de stadsdialoog mogelijk te maken.

Terugkijken

Wilt u de bijeenkomst van 11 november terugkijken, ga dan naar de website van G1000 Enschede. Hier is ook het ondertekende burgerbesluit te vinden.