Eerste editie Enschede Drone Festival

10 januari 2017

Donderdag 12 januari is de Oude Markt in Enschede het decor voor drones. Piloten van droneracers.nl geven spectaculaire drone racing shows.

Een selecte groep jongeren krijgt de kans zelf te gaan vliegen. Zij nemen deel aan een workshop en sluiten die af met een drone race tegen elkaar. In de Grote Kerk ontdekken jongeren wat drones en techniek voor hun toekomst kunnen betekenen. DJ Bassanova sluit de eerste editie van het Enschede Drone Festival op passende wijze af.

Het festival vindt plaats op de Oude Markt, van 16.00 tot 20.30 uur.

Doel van het event is om Twentse jeugd te interesseren voor drones en de toekomst van onbemande systemen. Het past in de lijn van activiteiten van Space53, die samen met gemeente Enschede en provincie Overijssel initiatiefnemer zijn van het festival. Drones gaan de komende jaren allerlei oplossingen bieden op het gebied van veiligheid, landbouw, logistiek en inspectie. Maar het zijn ook de nieuwe 3D formule 1 racerobots in de lucht. Wereldwijd ontstaan droneraces en Space53 bracht deze nieuwe tak van sport naar Enschede.

Infomarkt

In de Grote Kerk presenteren de onderwijsinstellingen Universiteit Twente, Saxion en ROC van Twente hun opleidingsaanbod met onbemande systemen en robotica. Verschillende bedrijven tonen demo’s die zij ontwikkelden voor allerlei toepassingen. Zoals de Robird, de dronevogel van Clear Flight Solutions die echte vogels verjaagt van bijvoorbeeld luchthavens. Ook de brandweer laat zien hoe zij drones toepassen bij het blussen. Verder kunnen bezoekers de allernieuwste drones zien en in een flight simulator leren hoe ze een drone besturen. Bij de LEGO-workshop maken jongeren kennis met programmeren en het zelf bouwen en besturen van robots. Een team van TwentseWelle biedt een workshop VR-bril maken, waarmee je kunt ‘vliegen’ via verschillende apps. 

Workshops drone racing

Voor deze eerste editie van het Enschede Drone Festival is een groep jongeren van verschillende leeftijden geselecteerd voor een drone racing workshop. De workshopdeelnemers komen van basisscholen Prinseschool en Montessori ‘t Zeggelt, het Technasium van het Bonhoeffer College aangevuld door studenten van ROC van Twente en Saxion.

Drone Disco met DJ Bassanova

Het drone festival mag rekenen op een bijzonder slot. Bart Mulder, artiestennaam DJ Bassanova, is een veelbelovend producer van dancemuziek uit Enschede. Hij heeft al een wereldwijde successen geboekt, waaronder een nummer 1 hit in Japan.

Over Space53 en de ambities van Enschede

Enschede is hotspot als het gaat om drones. Samen met ondernemers en kennisinstellingen werd in september 2016 het innovatieconsortium Space53 gelanceerd. Kennis en ondernemerschap op gebied van onbemande systemen bundelen daar de krachten. Telecombedrijf Nokia verbond zich aan Space53 en koos voor het luchthavengebied voor het uittesten van een nieuw verkeers- en veiligheidssysteem. Smart City Enschede biedt ruimte en omstandigheden voor het ontwikkelen en testen van systemen en zet zich in voor moderne regelgeving in Nederland. 

Meer informatie: www.enschededronefestival.nl.