Enschede steeds meer in trek bij toeristen

13 april 2017

Enorme toename aantal overnachtingen

Het aantal overnachtingen in Enschede heeft in 2016 een recordhoogte bereikt van bijna een kwart miljoen. Enschede profileert zich al enkele jaren als een aantrekkelijke en levendige winkel- en cultuurstad. “Met de uitbreiding van het aantal hotelkamers en de toename van het aantal overnachtingen laat Enschede zien een aantrekkelijke stad te zijn voor een meerdaags verblijf” aldus Hans van Agteren, wethouder citymarketing en evenementenbeleid

Stad met compleet aanbod

“Samen met onze Leisure partners, zijn wij ongelooflijk trots op deze mooie cijfers. Al enkele jaren zetten wij Enschede op de kaart als een aantrekkelijke dag- en weekendbestemming met een breed winkelaanbod, verrassende cultuur en de herkenbare Twentse natuur op fietsafstand. Dit voor zowel de Nederlandse als de Duitse bezoekers. Het is dan ook fijn om te zien dat al deze inspanningen haar vruchten afwerpen en dat de koers - meer bezoekers die langer verblijven - een juiste is,” aldus Marieke ter Brugge, directeur Enschede Promotie.

Toeristenbelasting

Sinds 1 april 2016 heeft de gemeente Enschede toeristenbelasting ingevoerd. Uit deze cijfers blijkt dat er tot 31 december 2016 184.838 overnachtingen hebben plaatsgevonden. Op jaarbasis komt dit uit op ongeveer 246.000 overnachtingen. Vooral het aantal hotelovernachtingen is fors gestegen van 94.000 overnachtingen in 2011 tot 148.670 overnachtingen in 2016. Belangrijke oorzaken van deze forse stijging zijn de opening van het Intercity Hotel en Van der Valk (juli 2016) en het aantrekken van de economie.

Toekomst

Vanaf 2015 is Enschede Promotie zich steeds meer gaan richten op het toevoegen van meer beleving in de binnenstad en het aantrekken van meer bezoekers die langer verblijven, om zo de economische spin-off te vergroten. Hiermee is de focus meer komen te liggen op ‘leisure’ en is de samenwerking met de toeristische branche verder geïntensiveerd. In samenwerking met o.a. hotels en B&B’s zet Enschede Promotie zich verder in om Enschede op de kaart te zetten als een bruisende stad in al haar facetten, die de moeite waard is voor een meerdaags bezoek.