Enschede viert stedenband met pop-up store Two Sisters

06 juli 2019

De gemeente Enschede en Chinese havenstad Dalian vieren dit jaar het tienjarig jubileum van hun stedenband. Een samenwerking op het gebied van onderwijs, handel en cultuur. Speciaal voor deze gelegenheid opent de gemeente Enschede in samenwerking met de AKI ArtEZ de pop up-store ‘Two Sisters’ in de Haverstraatpassage. De winkel is vernoemd naar het kunstwerk waaraan studenten van de AKI ArtEZ, leerlingen van het Bonhoeffer college en Chinese kunstenaars tegelijkertijd werken. De pop up-store is alle zaterdagen in juli geopend.

Wethouder Eelco Eerenberg opent de Two Sisters. “Enschede is het kloppend hart van de meest ondernemende kennisregio van Nederland. Om deze positie te behouden is het belangrijk om internationaal te denken. De band met Dalian draagt bij aan deze mindset en zorgt ook voor culturele verrijking van onze studenten. Daar ben ik erg trots op”, aldus Eerenberg.

Chinese havenstad Dalian

De Dalian regio is een van de meest innovatieve regio’s ter wereld. Met de zusterband en de hierbij horende uitwisselingen helpt Enschede studenten zich internationaal te oriënteren op hun toekomst. Daarnaast vergemakkelijkt de relatie die de gemeente Enschede heeft met de stad Dalian de toegang tot de Chinese markt en de Chinese onderwijsinstellingen voor bedrijven uit Enschede en Twente.

Kunstwerk Two Sisters

In het kunstwerk Two Sisters zijn op subtiele wijze verwijzingen gemaakt naar het jubileum, zo bestaat het kunstwerk uit twee doeken die beide zijn opgebouwd in tien lagen: één laag voor elk jaar. De hoogte van de doeken is bepaald door de lengte van een 10-jarig meisje uit Enschede. Het aantal pixels van de eerste laag is gelijk aan het aantal inwoners van Dalian. Als het kunstwerk klaar is, gaat één doek naar Dalian en blijft één doek in Enschede. De verwachting is dat het kunstwerk dit najaar voltooid is.

Pop up store Haverstraatpassage

In de winkel kunnen bezoekers bij de geluksbalie leuke souvenirs en kleine kunstwerken kopen. Ook is er een expositie van kunstwerken gemaakt door AKI ArtEZ studenten en Chinese kunstenaars. En speciaal voor het tienjarig jubileum maakt ijssalon Van der Poel op de zaterdagen in juli groene-thee-ijs.

De pop up store is gevestigd in de Haverstraatpassage 78 in Enschede.