Ereburgerschap de heer Henk van Gelderen

Henk van Gelderen
18 maart 2020

Op dinsdag 17 maart ontving de heer Henk van Gelderen (1921) de oorkonde die behoort bij het Ereburgerschap van de gemeente Enschede.

Dit als blijk van waardering voor zijn grote, unieke en persoonlijke verdiensten, vaak in stilte, voor het algemeen belang en voor de cultuur in het bijzonder in Enschede.

Het leven van Henk van Gelderen, dat bijna een eeuw omspant, is op een buitengewone en unieke manier met de stad verbonden. De vele persoonlijke dieptepunten in zijn leven lopen parallel aan de donkerste momenten van onze stad. Hij heeft zich, in de oorlog en ten tijde van de neergang van de textielindustrie, een buitengewoon goed en dapper mens betoond. Hij bleef zich, zowel in het openbaar als in de achtergrond, op grootste wijze en op ontelbare plekken voor Enschede en haar burgers inzetten. Henk van Gelderen belichaamt de veerkracht, taaiheid en moed van de stad. We staan altijd een keer vaker op dan we vallen. Enschede mag heel trots zijn op zo’n mens die veel van wat hij voor de stad heeft gedaan in stilte deed en daarmee de grootste erkenning verdient in de vorm van het Ereburgerschap van de gemeente Enschede.

Door de recente landelijke maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben wij, in goed overleg met de heer Van Gelderen, besloten de toekenning van het Ereburgerschap in besloten kring te laten plaatsvinden. Het is uiteraard erg jammer dat de geplande feestelijke bijeenkomst geen doorgang kan vinden, maar gezondheid gaat boven alles.