Extraatje voor minima met kinderen

20 december 2018

Wijziging Individuele Inkomenstoeslag gezinnen.

Gezinnen die sinds vijf jaar of langer moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau kunnen een extra geldbedrag per kind krijgen. Op advies van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) past de gemeente de zogenaamde Individuele Inkomenstoeslag aan voor 2018, 2019 en 2020.

Aanvullende toeslag per kind

Heeft u één of meerdere kinderen, dan kunt u nu in aanmerking komen voor een aanvullende toeslag per kind. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar is dat 65 euro per kind, voor kinderen van 12 tot 18 jaar is dat 130 euro per kind per jaar.

Alle minima gezinnen gaan erop vooruit

Deze aanpassing is voor alle gezinnen die het betreft, alleenstaande ouders of gehuwden met kinderen. Voor een alleenstaande ouder is de toeslag in basis verlaagd naar 114 euro per jaar. Daarmee is die toeslag gelijk gemaakt aan het bedrag voor alleenstaanden. Voor gehuwden blijft het bedrag 162 euro per jaar. Door de aanvullende toeslagen per kind gaan alle gezinnen er financieel op vooruit.

Aanvragen, meer informatie en rekenvoorbeelden

Als u denkt in aanmerking te komen voor deze toeslag en u wilt een aanvraag doen, of u wilt meer informatie over de Individuele Inkomens Toeslag, kijkt u op enschede.nl/iit. Hier vindt u ook rekenvoorbeelden van de financiële gevolgen van de wijziging.

Heeft u al een aanvraag gedaan in 2018 en heeft u kinderen?

Alle aanvragen van 2018 zijn gecontroleerd en de aanvullende toeslagen worden naar verwachting nog dit jaar automatisch uitbetaald. U kunt de individuele inkomenstoeslag eens per 12 maanden aanvragen.