Facelift voor Achteruitkijkspiegel

17 mei 2017

De Achteruitkijkspiegel is een interactieve website over de geschiedenis van Enschede. De website bestaat inmiddels tien jaar en wordt bijgehouden door het Stadsarchief Enschede. Recentelijk heeft de website een grote facelift gekregen.

Aan de hand van foto’s kunnen bezoekers visueel door de historie van de stad bladeren. Ook via een stadscanon, trefwoorden, jaartallen en een kaart van de stad kunnen ruim 150 foto’s en artikelen ontdekt en bekeken worden. Iedereen kan een bijdrage aan de site toevoegen, en reacties bij bestaande artikelen achterlaten. De Achteruitkijkspiegel bericht via Twitter en Facebook wekelijks over nieuwe verhalen. Zoals deze week een interview met vrijwilliger Bert van Veenendaal.

Schade door bombardementen

Onder leiding van stadsarchivaris Adrie Roding startte Bert zo’n acht jaar geleden met het in kaart brengen van de schade die de bombardementen aan Enschede hebben toegebracht. “Enschede heeft meer onder de oorlog geleden dan mensen denken. Het bombardement van Nijmegen wordt altijd genoemd, terwijl Enschede op dezelfde dag gebombardeerd is.” Omdat onze stadskern lijkt op die van Münster heeft dit geleid tot meerdere ‘vergissingsbombardementen’ van geallieerde zijde. Ook van Duitse zijde werd gebombardeerd, zelfs na de bevrijding nog.

Op oude PTT-kaarten uit 1939 geeft Bert de schade met kleur aan. Sommige stadsdelen missen daarop. “Dan pak ik een oude plattegrond van dat deel van de stad. Die zijn vaak bijgewerkt tot de jaren ’60. Wijken als Mooienhof en Overschot, die na de oorlog zijn afgebroken, staan er dan niet op. Dus moet ik weer dieper dat archief in duiken voor een andere kaart.”

De grootste bombardementen waren in oktober 1943 en februari 1944. Deze kaarten zijn inmiddels ook op de website van Stadsarchief Enschede te bekijken. Een uitgebreider interview met Bert is op de Achteruitkijkspiegel te lezen. In Berts woorden: “Het gaat erom de geschiedenis van je stad te laten zien. Dít is er gebeurd!”

Bekijk de website op www.achteruitkijkspiegel.nl.