FC Twente Vrouwen trappen de Regenboogdagen af

08 oktober 2019

Op woensdag 9 oktober was de aftrap van de Regenboogdagen Enschede met FC Twente Vrouwen en Bowi Jong van #sorryjohan.

FC Twente Vrouwen ondersteunt openlijk als eerste Eredivisie club in Nederland de Regenboogdagen en steunt daarmee de acceptatie van mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transpersoon zijn of met een intersekse conditie (LHBTI+). Wethouder sport Niels van den Berg is erbij namens de gemeente Enschede. De aftrap is bij Metropool Café Enschede om 16.30 uur.

LHBTI+’ers moeten zichzelf kunnen zijn binnen de sport en sportclubs. Het zich veilig en geaccepteerd voelen is belangrijk. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen: sporters én coaches. Het is belangrijk om diversiteit zichtbaar te maken door het te bespreken, waardoor bewustwording gecreëerd wordt. Daarom worden ook de Regenboogdagen in Enschede georganiseerd; iedereen moet het hele jaar door zichtzelf kunnen zijn. Toch is dat niet altijd het geval binnen de sport. Er is weinig verandering in gedrag (voorkomen van homo-negatieve grappen en opmerkingen) of perceptie (bijvoorbeeld het belang van het afkeuren van homograppen). Dit blijkt uit landelijk onderzoek van het Mulier Instituut (2018). Daaruit blijkt ook dat bijna de helft van de voetbalverenigingen aangeeft aan dat homo-negativiteit in hun vereniging voorkomt. Dit is bijna vier keer zoveel als bij andere verenigingen.

Wethouder Sport, Niels van den Berg: “Ik vind dat iedereen zich veilig en geaccepteerd moet voelen. Dat FC Twentevrouwen zich zo positief en open uitspreken over inclusiviteit en diversiteit zie ik daarom als een heel belangrijk signaal. Het kan mensen helpen bij openheid geven over wie ze zijn en het vergroot de bespreekbaarheid rondom LHBTI+ in Enschede en Nederland”.

Bowi Jong kaartte homofobie aan in de voetbalwereld en deed Twitter overstromen met #SorryJohan en is de winnaar van de Jos Brink Innovatieprijs. Mede door deze zichtbaarheid en initiatieven maakt dat het onderwerp sport en inclusiviteit op dit moment breed besproken wordt.

Enschede bruist als stad en zeker ook als regenboogstad. Tijdens de Regenboogdagen zijn er verschillende activiteiten, waarbij onder andere ook ruim 150 organisaties/bedrijven/horeca/winkeliers de regenboog zichtbaar laten zijn in de etalage, op de menukaart of ze hangen de vlag uit. Het hele programma is te vinden op www.regenboogdagen.nl.