Feestelijke opening Landschapstuin Babybos Eschmarke

23 mei 2016

Tijdens het Fête de la Nature, het landelijke feest van de natuur, werd in Fête-hoofdstad Enschede Landschapstuin Babybos Eschmarke geopend.

Op 21 mei werd de Landschapstuin Babybos Eschmarke, grenzend aan de wijken Glanerbrug en de Eschmarke, feestelijk geopend. Ook de nieuwe route met informatieve app is in gebruik genomen. Het gebied, dat als functie heeft om stad en land beter met elkaar te verbinden, is samen met bewoners, de gemeente Enschede, Landschap Overijssel en vele anderen ingericht. Hier kan jong en oud de natuur beleven; bijvoorbeeld langs de natuur beleefroute met informatieve app, in de boomgaard met fruitbomen en in de bloemenwei. De inrichting heeft 1,5 jaar geduurd en is nu klaar. Dat er voor jong en oud van alles te beleven is, zag je ook tijdens het feest.

Officiële aftrap

Na de officiële aftrap door wethouder Van Agteren, bouwden Hans van Agteren, Lodewijk Hoekstra en Prinses Irene samen met kinderen een insectenhotel. De natuur beleefroute door het gebied was extra te beleven dankzij de hulp van IVN. Scholieren, die hun maatschappelijke stage liepen, hebben hun handen uit de mouwen gestoken bij het organiseren van de streekmarkt waar de lokale natuur was te proeven bij standjes met lokale en biologische producten. Daarnaast was er een echte boomkikker te bewonderen en in de creacaravan kon een ieder zich uitleven. Dit alles onder het genot van muzikale aankleding. Een feest voor de natuur, toegankelijk voor iedereen. Precies waar Fête de la Nature voor staat!

Inrichting van de Landschapstuin

Landschapstuin Babybos Eschmarke is bedoeld om stad en land beter met elkaar te verbinden. Bewoners van de wijken Glanerbrug en de Eschmarke, betrokken agrariërs en het waterschap hebben dan ook samen met de gemeente Enschede en Landschap Overijssel een verbeteringsplan voor het gebied gemaakt. Met financiering van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede (met besteding van de Landschapsprijs die zij in 2012 wonnen), en wijkbudgetten Eschmarke en Glanerbrug is het gebied vervolgens ingericht.

Grenzend aan het Babybos

De Landschapstuin grenst aan het Babybos. In het Babybos zijn in 2000, het millenniumjaar, 2000 bomen geplant. Dit als symbool voor de kinderen die in dat jaar geboren zijn. Er zijn vier soorten bomen geplant, ieder gekoppeld aan één van de vier seizoenen; de berk, de grootbladige linde, de zomereik en de tamme kastanje. Tijdens de boomfeestdag maart 2016 hebben ruim 240 leerlingen van vier basisscholen ruim 500 extra bomen geplant in het gebied.